Регіони-Law: У Черкасах адвокати працюють або по одному, або невеликими об’єднаннями


Ми продовжуємо рубрику «Регіони-Law», де розпитуємо юристів з різних куточків України, як їм там живеться і працюється. 

Цього разу мова про Черкаси. Про специфіку юридичного ринку цього регіону розповідали адвокатки Ольга Семенюк та Юлія Черватюк

Базова інформація щодо регіону:

Соціально-економічна інформація: кількість населення: місто 275,3 тис., область –  1 млн 188 тис осіб (статистика станом на 1 травня 2020 року)

Загальна кількість юридичних осіб на 1 червня 2020 року (за офіційними даними ЄДРПОУ): 29201 одиниць, із яких 13225 в м. Черкаси.

Товарна структура зовнішньої торгівлі Черкаської області у січні–квітні 2020 року:

  • Eкспорт: 297473,2 тис.дол.107,2 % до січня– квітня 2019р.
  • Iмпорт: 287960,6 тис.дол.126,6 % до січня– квітня 2019р.
  • Оптовий товарооборот у січні–березні 2020 року – 14231,9 млн.грн 
  • Обсяг реалізованої промислової продукції (дані статистики за січень-лютий 2020 року): 5312,8 млн грн.
  • У січні–квітні 2020р. розмір середньої номінальної заробітної плати штатних працівників – 9160 грн.

Середня заробітна плата за 1 квартал 2020 року: Область – 9 092 грн, а у місті Черкаси – 9890. 

Загальна інформація про адвокатуру: Кількість адвокатів: 1 145 згідно з даними ЄРАУ по області.

Ринок праці юристів: 127 опублікованих резюме за останні три місяці (розмір заробітної плати, яку просять від 4 000 грн); 3 відкриті вакансії юристів за останній місяць (середня зарплата 8 тис грн). 

Загальна інформація про судову владу:

Кількість судів 1-ї інстанції: 25 (1 міський, 4 міськрайонних, 16 районних,  2 районні суди у місті Черкаси, Черкаський окружний адміністративний суд та Господарський суд Черкаської області).

Згідно з штатним розписом на кінець 2019 року в 23 місцевих загальних судах області кількість суддів становить 139, фактично здійснювали правосуддя 72 судді. Станом на 01.01.2020 року за штатним розписом 139 суддів.

  • Загальний апеляційний суд – Черкаський апеляційний суд (м. Черкаси).
  • Апеляційний господарський суд – Північний апеляційний господарський суд (м. Київ).
  • Апеляційний адміністративний суд – Шостий апеляційний адміністративний суд (м. Київ).

За повідомленням прокуратури Черкаської області протягом січня–квітня 2020р. обліковано 4492 кримінальних правопорушень, з них тяжких та особливо тяжких – 35,7%

Базові показники про розгляд справ в судах за 2019 рік (за даними, розміщеними на сайтах судів):

  • Загальна кількість матеріалів, які надійшли до судів 1-ї інстанції (за 2019 р.) – 82611. Статистичні дані свідчать про те, що середньомісячне надходження справ на одного суддю місцевого загального суду області у 2019 році в порівнянні з 2018 роком  збільшилось з 52,85 до 54,03 справ (на 2,2 справи). 
  • Середня тривалість розгляду справи – 59 днів.
  • Відсоток розгляду справ місцевими загальними судами – 98,1%.

Кількість справ, які розглядаються суддями в строк понад 1 рік (середній показник):

  • в місцевих загальних судах: 16,7% – у 2019 році;
  •  в окружному адміністративному: 17,15 % – у 2019 році;
  •  в господарському суді: 20,0% – у 2019 році;
  • в Черкаському апеляційному суді: 10,3% – у 2018 році;

Примітка: Аналізували сайти судів, та, як виявилось, не всі зображають власну статистику по справах. 

Про що розповіли адвокатки

Яка середня зарплата юрисконсультів/юристів-інхаусів в Черкасах? 

Ольга: Ніколи не запитувала у юристів-інхаусів скільки вони заробляють, бо це приватна інформація. Скажуть ще, що «чужі гроші рахую». Думаю, що в середньому тисяч 10.

Чи можете виокремити якісь проблеми, до прикладу, демпінг чи щось інше? 

Юлія: Я думаю, що проблеми існують в будь-якому професійному середовищі. Але я не можу ні спростувати, ні підтвердити факти демпінгу чи іншої  некоректної поведінки колег. Адже мені не відомо про жоден підтверджений  випадок в нашому регіоні. 

Можу сказати, що мені комфортно працювати у своєму регіоні, у нас гарна КДКА  і Рада адвокатів. Але, на мій погляд, є одна особливість, яку б я хотіла змінити — це налагодження діалогу між представниками сторін та  побудова комунікації за правилом “WIN-WIN”. 

Ще дуже мало наших колег розглядають альтернативні способи вирішення конфлікту, як наприклад, звернення до медіації або можливість досудового врегулювання справ. Моє професійне кредо: «Поганий мир краще, ніж гарна війна» і я намагаюся завжди його дотримуватися. Тому в першу чергу шукаю те, що примирить сторони або вирішить їх конфлікт. Перемога в суді — це не завжди добре для обох сторін. Таке усвідомлення також прийшло до мене з часом, і то після участі в програмі професійного розвитку «Адвокат Майбутнього».

З якими проблемами найчастіше звертаються клієнти? 

Ольга: Мої клієнти — це звичайні люди, в яких виникли правові питання. Хтось хоче розлучитися, комусь не виплачують заборгованість по заробітній платі, іншому — працівники поліції безпідставно виписали штраф, а хтось потрапив в аварію, або переселенцю відмовляють в адресній допомозі. Таких питань сотня. А також є категорія клієнтів по кримінальним провадженням. 

Чи проводять правові конференції у Черкасах? Чи приходиться їхати до Києва? 

Юлія: Більша частина заходів щодо професійного розвитку адвокатів все ж таки відбувається в Києві (або в інших містах).

Чи є конкуренція між адвокатами та юрисконсультами? 

Ольга: Вважаю, що казати про конкуренцію в цьому випадку недоречно. Тільки адвокати можуть представляти інтереси клієнтів в суді. Тож жоден юрисконсульт не може зробити того, що робить адвокат. Якщо взяти моїх клієнтів (з цивільних та адміністративних справ), то десь 80 % з них для того, щоб розв’язати їх проблему потребують підготовки заяв та звернення з ними до суду. Ну а що стосується кримінальних справ, то юрисконсульти взагалі не можуть в них брати участь, а ні на стадії досудового розслідування, ані в суді.

Якими електронними сервісами ви користуєтесь?

Юлія: Все, що пов’язано із електронним цифровим підписом — сервіси Мін’юсту (державні реєстри), ДФС (кабінет платника податків), наразі намагаюся «розібратися» з електронним судом.

Олю, я знаю що ти до цього жила і працювала в Луганську. Розкажи, як і чому ти переїхала. 

Так, дійсно. До червня 2014 року я мешкала в Луганську. Після початку збройного конфлікту, була змушена покинути Луганськ і виїхати до Києва. А три роки тому я разом зі своєю родиною переїхала до міста Черкаси. 

Чому саме Черкаси? 

В мене особливо і вибору не було. В Черкаську область з непідконтрольної території  виїхало підприємство мого чоловіка. Тож всі, хто працював на цьому підприємстві, переїхали до Черкас. Задля того, щоб родина була разом, я також поїхала до чоловіка.

Чи складно було адаптуватися? 

Спочатку мені було незвично. Я нікого не знала, мене ніхто не знав. Але мені сподобалось само місто. В ньому багато старовинних будівель, Дніпро, поблизу знаходяться ліси. До цього я постійно мешкала в промисловому регіоні та щодня бачила заводи, шахти, терикони, а тут така краса! Потім почала знайомитися з людьми. І процес адаптування розпочався.   

Чи можеш порівняти юридичний ринок Черкас і Луганська? Які відмінності? 

Так, дійсно, юридичні ринки різні. Спочатку розкажу про особливості  Луганської області. В ній компактно розміщена велика кількість промислових міст. В кожному з них є «місцеві» адвокати. Це коли офіс адвоката знаходиться в якомусь з цих міст. В той самий час ці адвокати надають правову допомогу, крім свого міста, і в інших містах регіону, бо все знаходиться поблизу. Отже, адвокати були рівномірно розміщені по всім містам. 

Зовсім іншу картину я побачила в Черкасах. Тут немає великих міст, а всі прагнуть до обласного центра. Тож в Черкасах офіси адвокатів знаходяться на кожному куті, в той час як по області адвокатів не так багато. До речі, в Черкасах немає великих об’єднань адвокатів (або я про них просто не чула). Адвокати працюють або по одному, або — невеличкими об’єднаннями.  

Що найважче в професії? 

Працюючи з людьми та для людей головне професійно не вигоріти. У адвокатів зазвичай багато роботи. На думку відразу приходить жарт: «Мені подобається моя робота за вільний графік. Захотів – прийшов на 7 ранку. Захотів – пішов в 12 ночі. А захотів – взагалі не пішов … додому». Тож потрібно відновлювати свій ресурсний стан, а на це іноді не хватає часу.

Які, на твою думку, черкащани? 

Якщо одним словом — то привітні. В мене з’явилися нові друзі та знайомі. Мені подобається small talk, коли можна з сусідом поговорити про погоду, а з баристою – про новий спосіб заварювання кави.     

Юліє, чи все життя ти живеш і працюєш в Черкасах? 

Так, я народилася в Черкасах. Але певний час я працювала в Києві, наразі в мене також є справи, по яким я працюю як в Черкасах, так і в Києві. Є  справи, що знаходяться в  регіоні.

Коли розпочала практикувати, що було найважче? 

Я розпочинала свою адвокатську практику в Черкасах. До цього я працювала юристом в Києві і найважче мені було звикнути до  зміни ритму життя. Те, що нікуди не потрібно  поспішати, або стояти в заторах довгий час. Також важко було працювати після зміни навантаження, коли ти ведеш декілька справ в місяць і спокійно можеш собі займатися іншими особистими справами і в тебе є багато вільного часу. Але з роками я «наздогнала» своє навантаження.

Як можеш охарактеризувати юридичний ринок Черкас? Чи є особливості? 

Після того, як я повернулася із Києва  в Черкаси, мені важко було знайти клієнтів тієї специфіки, з якою я працювала. Я довгий час супроводжувала діяльність підприємств і займалася, в основному, господарськими справами. В Києві я працювала на посаді начальника юридичного відділу в компанії-виробника виробів медичного призначення. Ми супроводжували мільйонні контракти ЗЕД, в моєму відділі був працівники, які працювали з митницею, відходами, податковою тощо. 

Але в невеликих містах  інша специфіка і подібну роботу в Черкасах робили декілька великих підприємств, які мають великий штат юристів.  Як правило, всі підприємства мають юрисконсультів, які представляють їх інтереси.  Адвокати в основному працюють по  кримінальних, цивільних та адміністративних справах — з фізичними особами. Але також є колеги, які займаються супроводом бізнесу та представництвом юридичних осіб в господарських судах, але таких  справ набагато менше, ніж в великих містах.

А які справи зараз ведеш?

Декілька років я співпрацювала із системою БВПД (безоплатної вторинної правової допомоги). Я вважаю, що це був один із найкращих  моїх  професійних досвідів. Рано чи пізно до людини приходить усвідомлення необхідності своєї соціальної реалізації та допомоги людям, особливо тим, хто не може собі дозволити  платну правову допомогу. 

І це був, мабуть, мій перший крок до правозахисної діяльності.  В рамках цієї співпраці я багато вела кримінальних справ, які я продовжую вести й наразі, а також цивільних та адміністративних справ. На сьогодні я «повертаюся» до господарських справ та супроводу бізнесу та юридичних осіб. Але продовжую вести й кримінальні справи.

Чи думала переїхати до Києва? 

До карантину я майже кожного тижня їздила в Київ, іноді це втомлює, іноді — ні. В Черкасах трохи спокійніший ритм життя, ніж в Києві, поруч багато лісу й Дніпро. Я іноді думаю про переїзд до Києва знову, але якось важко зважитися і знову починати все з «нуля», можливо поки відсутня необхідна мотивація.