Уряд зменшить суддям пенсії


Уряд збирається скасувати спеціальні пенсії для державних службовців, в тому числі суддів.

Як відомо, Кабінет міністрів України 22 червня 2017 року вніс до Верховної Ради України проекти законів щодо підвищення пенсій (№ 6614) та внесення змін до Митного, Податкового, Бюджетного кодексів України з питань пенсійного забезпечення та підвищення пенсій (№№ 6615, 6616, 6617 ).

Згідно з пропозиціями уряду, з 2018 року для виходу на пенсію необхідно мати 25 років страхового стажу, з 2028 – 35 років.

Проектом Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення пенсій” передбачається ліквідація спеціальних пенсійних режимів.

Скасовуються спеціальні пенсії для: державних службовців, науковців, осіб місцевого самоврядування, прокурорів, суддів; депутатів, журналістів.

Спеціальні пенсії, які вже призначені, будуть виплачуватися і надалі. Зміни торкнуться лише пенсіонерів, які будуть виходити на пенсію після вступу в силу відповідного закону.

Уряд мотивує своє рішення тим, що спеціальні пенсії свого часу вводилися, як своєрідна компенсація за низький рівень заробітної плати у відповідних категорій працівників. Однак з моменту введення спеціальних пенсій, умови оплати праці таких працівників значно покращилися. Тому, відповідно, логічним кроком є ​​скасування та діючих привілеїв в призначенні пенсій.

Зокрема, після підвищення заробітної плати суддям, цілком логічним виглядає питання ліквідації інших пільг і перехід до загальних страхових принципів. Тому уряд пропонує ввести єдині підходи до призначення пенсій, коли враховується не професія, а тільки рівень заробітної плати і страхового стажу.

Ця мотивація виглядає вельми переконливою, якби не одне але. З огляду на те, що судова реформа зараз в повному розпалі, а обіцянки політиків звільнити всіх суддів ще актуальні, ця пенсійна реформа – черговий інструмент, за допомогою якого можна «очистити» суддівський корпус.

Дискусії з цього приводу йдуть вже другий місяць. Природно, судді сподіваються, що їх право на спеціальні пенсії відстоять, а дані зміни в закон прийнято не буде. Однак, дана законодавча ініціатива підтримується більшістю народних депутатів, які перед черговими парламентськими виборами не «упустять можливості» відзвітувати перед виборцями про успіхи люстрації над суддями.

Надії на те, що уряд відступить, невеликі, адже ця пенсійна реформа – перший маленький крок на шляху до виконання одного з головних вимог Міжнародного валютного фонду для отримання Україною наступного траншу.

Сам же Прем’єр-міністр Володимир Гройсман закликав Верховну Раду прийняти рішення по пенсійній реформі до кінця поточної сесії, щоб з жовтня можна було підвищити пенсії. Прем’єр заявив народним депутатам, що не голосувати за цю реформу – це зрада інтересів українських громадян.

Чи підуть парламентарії проти Гройсмана або прислухаються до нього-дізнаємося найближчим часом, однак, з кожним днем ​​це рішення стає все більш очевидним.

Автор: правозахисник і громадський діяч Ігор Тучковський