ВРУ ухвалила закон № 1008 про судову реформу


Верховна Рада України в середу, 16 жовтня, прийняла у другому читанні законопроєкт про судову реформу президента Володимира Зеленського.

За ухвалення відповідного рішення в цілому проголосували 236 народних депутатів при мінімально необхідних 226.

Ухвалений закон передбачає внесення змін до законів “Про судоустрій і статус суддів”, “Про очищення влади” та “Про Вищу раду правосуддя”.

Зокрема документ скорочує склад Верховного суду з 200 до 100 суддів, запроваджує новий порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів, створює при Вищій раді правосуддя комісію доброчесності та етики, розширює список посад, на які поширюється люстрація, включаючи ВККС, ВСП та іншими судовими органами, раніше для люстрації недосяжними.

Втім, парламентарі відхили низку правок, зокрема, пропонувалося зберегти склад ВС у кількості не більше 200 суддів, а не 100.

Законопроєкт також зменшує оклад членів Верховного суду з 75 до 55 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Скорочується склад ВККС з 16 до 12 членів, також до ВККС заборонили обирати колишніх членів Вищої ради правосуддя. Членів ВККС обиратимуть за результатами конкурсу.

Комісія доброчесності та етики буде складатися з 3 представників ВРП і 3 міжнародних експертів.

Майже всі норми закону наберуть чинності з наступного дня після офіційного опублікування. В день набрання чинності припиняться повноваження членів ВККС.

Джерело: pravda.com.ua

Фото: sebweo.com