«Wow, Ukraine, welcome to New York»: як наші студентки відвідали саміт Legal Hackers


Сьогодні в Україні досить активно обговорюється та впроваджується лігалтек. Важлива роль в цьому процесі належить Kyiv Legal Hackers (KLH).

Зі створенням у 2017 році KLH, Україна приєдналася до міжнародої спільноти Legal Hackers – руху інноваційних юристів, які розпочали просування технологій у право. А в цьому році в чотирьох українських вишах було створено студентські Legal Hackers чаптери.

Це надзвичайно круто і важливо для України, адже наша країна приєдналася до міжнародного руху, що просуває інновації в праві.

Нещодавно українські студентки, що є співзасновницями студентських лігалхакерс чаптерів, відвідали Нью-Йорк – “місто шаленого ритму, дивних світлофорів, людей зі всіх куточків світу”.  Вони представили Україну на 5 міжнародному саміті Legal Hackers.

Нижче враження дівчат від поїздки.

– Всім привіт! Мене звати Інна, я – співзасновниця KMA Legal hackers Student Group.

– Мене звати Валентина, і я – співзасновниця Legal hackers Student Group в Острозі

У нас ця фраза на довго в голові, на довше, ніж нам потрібно було запам’ятати для презентації.

Мангеттен, Сентрал Прак, Таймз Сквер, Бруклінський міст, Статуя Свободи, звичайно, але – метро, аеропорт. Так, потрібно було добратися до нашого нового «дому». Не розповідаючи всю історію, як можна було дістатися за 30 хв, замість 2 годин, ми, коли вийшли з метро, побачили дуже ефектного чоловіка, від його зовнішності і поведінки аж читалося: «Не хочете в мене нічого придбати».

Тож, «Ameriсa mood turns on».

PS: тут і надалі можете підспівувати Childish Gambino:

This is America
Don’t catch you slippin’ now
Don’t catch you slippin’ now
Look what I’m whippin’ now
This is America (woo)

Наша місія в Нью-Йорку – це представлення України на 5 міжнародному саміті Legal Hackers (LH).

LH – це рух інноваційних юристів, які розпочали просування технологій у право із 2012 року, вперше організувалися на базі Brooklyn Law School. Україна приєдналася у 2017 із створенням Kyiv Legal Hackers (KLH).


У світі існує близько 160 чаптерів, із них не більше 20 – це студентські групки, і те, не всі активні.

Одним із завдань світового руху є розвиток саме студентських організацій. В Україні існує вже 4 студентські групи – у Києво-Могилянській Академії, Одеській Юридичній та Острозькій Академіях, Національному Університеті ім. Тараса Шевченка, і це не кінець – бо у планах розвиток ще трьох.

Ми, як співорганізаторки цих груп за ініціативою KLH, відправилися в Нью-Йорк запевнити весь Бруклін в тому, що Україна справилася із «завданням». Так, у нас був ще один привід – запросити всіх студентів, лігал хакерів, в Україну у 2020.

У нас було майже 3 дні підготовки до саміту, точніше 3 дні прогулянки Нью-Йорком перед «днем Х». У п’ятницю ввечері на вечірці ми знайомилися із Сан Франциско, Вашингтоном і буквально з половиною світу.

Нас запитували: «Wow, Ukraine, welcome to New York», «How Ukraine is going to hack the law this year», «In what time are you going to pitch tomorrow?». Ми зрозуміли – нам довіряють, ми не можемо підвести.

Суботу ми пам’ятаємо з проблисками, це було дуже хвилююче. У нас було 5 хв, і в них ми розповіли все, що трапилося після минулого саміту:

  • по-перше, це про повноцінні івенти (Access to justice Hackathon in 4 countries, KLH + Estonia LH Demo Day, Computational Law +Blockchain, Coding for lawyers, Pro bono morning);
  • про краш-тести, приріст Future Law School, про Школу з Юридичних інновацій.

Ми розповіли, що тепер на карті українського лігалтеку є Lviv LH, вже 4 студентські групки, і ми продовжуємо рости і збільшуватися.

Після пітчу почався ланч, нетворкінг, фідбеки батьків і KLH, знайомства з студентами з Вірджинії, Іспанії, самої Бруклінської школи права – ця частина дня була менш панічною, але не менш насиченою.

Дуже змішані відчуття, коли до тебе підходять кул лоєрс з Сан Франциско і кажуть: “If you are in SF – just call me. If you need something – I’ll try to help!”

Про Нью-Йорк: наша хост завжди казала:”I like New York for freedom, you can wear whatever you want, you can go whereever you want, nobody cares about you, that’s why I like New York!“

Це правда, тут “nobody has time to care”, Нью-Йорк – місто шаленого ритму, дивних світлофорів, людей зі всіх куточків світу. Цей мегаполіс – це мікс культур, зовнішності, акцентів. Тут комфортно, але не на довго, – багато американців живе на околицях, у Нью-Джерсі чи інших ближчих містах. Нью-Йорк для роботи, не для життя 🙂

Із недоліків: Нью-Йорк «своєрідно пахне», особливо в теплу погоду, він брудний, не всюди, безперечно, але розкидане сміття може бути як в Гарлемі, так і на нижньому Мангеттені. Це, напевно, єдиний недолік, бо не можна в поїздці в Америку у вересні шукати більше негативу!

З приємного: Feeling proud to be Ukrainian! Справді, було так приємно, що про нас знають не просто, що ми є. Світова спільнота знає, що ми організовуємо.

На завершальній частині саміту у нас була групова рефлексія, де ми обговорювали запуск, внутрішню організацію, структуру, залучення.

– І в якийсь момент представниця Білорусі каже: «Та ви запросіть до себе українців, вони вам все розкажуть, налаштують всі процеси». Мало сказати, що це приємно!

Місто – величезне, різне, а за тиждень проживання там – майже рідне! Ми неймовірно щасливі, що в нас була можливість презентувати Україну на такому високому рівні, нам приємно, що світ знає, що “Ukraine is not the Ukraine. It’s Ukraine!”

І тепер знає не тільки це! На саміті ми відчували, що наша країна у питаннях лігалтеку не та, що розвивається, а вже достатньо розвинена. Нью-Йорк відкриває горизонти, ми готові до нових викликів всією спільнотою, бо далі – лише кращі представлення, і більше досягнень!