У пошуках ІТ-юриста: де знайти такого спеціаліста в Україні?


У 2018 році ІТ-індустрія України налічувала 160 000 спеціалістів та вийшла на друге місце у статті експорту вітчизняної економіки. За прогнозами Асоціації «ІТ Україна» до 2025 року ІТ-спеціалістів в Україні стане близько 400 000, і разом вони створюватимуть 10% ВВП країни.

Така перспектива є сприятливою для української економіки, де ІТ-бізнес лише набирає обертів.

Проте, окрім прибутків та інновацій ІТ-сфера приносить також і цілу низку проблем. Сьогодні провідні технологічні компанії України потребують якісного юридичного обслуговування, яке в Україні знайти важко.

І це не тому, що юристам чи адвокатам бракує професіоналізму. Така ситуація склалася лише через те, що для ефективного супроводу ІТ-бізнесу потрібне глибоке розуміння індустрії та ґрунтовне знання міжнародних стандартів, якими рідко володіють українські юристи.

«В Україні дуже великий попит на ІТ-правників. Я щодня спілкуюся зі своїми колегами з Асоціації, і кожного разу чую про це. Спеціалісти з ІТ-права нам справді необхідні, але знайти їх практично неможливо», – відмічає віцепрезидент Асоціації «ІТ Україна» з правових питань Дмитро Овчаренко.

Іноземні консультанти та традиційні консалтингові компанії

Така ситуація на ринку призводить до того, що топові ІТ-компанії в Україні можуть наймати іноземних юристів.

Але навіть це не вирішує їх проблему, оскільки у такому випадку неможливо у повній мірі врахувати особливості українського правового поля. Крім того, такі фахівці обійдуться надто дорого – близько 100 тис доларів на рік за юриста у Каліфорнії.

ІТ-фірми України можуть також діяти за іншим сценарієм. Вони часто звертаються до традиційних консалтингових компаній за юридичними послугами.

Проте, залучений зі сторони юрист не принесе багато користі, оскільки не знає специфіку ІТ-бізнесу, а особливо якоїсь вузької сфери. До того ж, інновації потребують юридичної підтримки, а це вимагає серйозної експертизи не тільки у правознавстві, а й інформаційних технологіях.

Ба більше – всім відомо, що понад 90% послуг та продуктів, що створюються українськими технологічними компаніями, продаються закордон (переважно в США чи ЄС). Саме тому знання міжнародного права для супроводження багатонаціональних угод вже не конкурентна перевага, а обов’язкова вимога до сучасного ІТ-юриста.

Отже, ні звичайні юридичні компанії, ні іноземні експерти не запропонують послуги високої якості.

Погані новини: крім повного розуміння ІТ-бізнесу фахівці з ІТ-права повинні мати багато інших компетенцій, на які власники корпорацій звертають особливу увагу.

Керівникам інноваційного бізнесу потрібно розуміти, що їх ІТ-юрист буде часто представляти інтереси компанії на різних рівнях та впливати на доленосні рішення, наприклад: брати участь у переговорах з клієнтами, відстоювати інтереси компанії перед контролюючими органами, консультувати щодо юридично правильних моделей роботи і т.д.

Більшість продуктових та сервісних ІТ-компаній в Україні уже починають це усвідомлювати, а тому звертаються до професіоналів з перевіреними рекомендаціями.

Гарні новини: ІТ-юристи в Україні є. І шукати їх варто не за стандартною схемою, а безпосередньо в ІТ-сфері.

Роль рекомендацій та контактів у пошуку спеціаліста

Нетворкінг – один із найуніверсальніших інструментів для розбудови бізнесу. Серед власників ІТ-бізнесу нетворкінг широко застосовується для пошуку нових клієнтів, замовників або партнерів.

Однак, за його допомогою можна не тільки налагоджувати професійні та особисті зв’язки, а й знайти хорошого спеціаліста у свою команду.

Одним зі способів ефективного нетворкінгу є участь в асоціаціях та різного роду професійних об’єднаннях.

Асоціація «ІТ Україна», наприклад, складається з понад 50 учасників, до складу яких входять найбільші ІТ корпорації українського ринку: Epam, Softserve, Wargaming, Luxoft та ін.

Члени Асоціації регулярно збираються на конференціях, зустрічах та інших заходах, де обмінюються досвідом та працюють над розв’язанням спільних проблем. Вони як ніхто усвідомлюють важливість міцних контактів та радять активно долучатися до нетворкінгу.

Головна проблема багатьох ІТ-компаній полягає в тому, що ІТ-юриста не знайдеш через сайт з пошуку роботи, ця професія тільки вимальовується на сучасному ринку праці України.

Нетворкінг часто недооцінюють, але для багатьох менеджерів це найефективніший метод пошуку фахівців, зокрема юристів, у сфері ІТ.

Навчальні програми для ІТ-юристів

ІТ-юристів можна також знайти в університеті. Щоправда, не українському. На жаль, вітчизняні заклади вищої освіти не готують фахівців необхідного профілю.

Незважаючи на чисельні програми з права, студенти отримують лише загальні уривки роботи ІТ-юриста, які, до того ж, можуть бути уже застарілими та не мати жодного відношення до ІТ.

Натомість, українські юристи усе частіше їдуть за знаннями до закордонних університетів. Там уже давно існують магістерські програми за напрямком «IT Law», де можна отримати якісну вузькоспеціалізовану освіту.

З іншого боку, неформальна освіта здатна компенсувати українцям недоліки державної системи освіти. Тренінги, семінари, воркшопи, конференції – усе це та багато іншого може суттєво підвищити шанси знайти професіонала.

Місія здійсненна: як стати кваліфікованим ІТ-юристом

А щоб ви далеко не ходили, Асоціація «ІТ Україна» у партнерстві з флагманом юридичної освіти в Україні – Національним університетом «Києво-Могилянська академія» підготували 3-місячну сертифікатну програму «IT LAW», яка орієнтована на юристів, які працюють або хочуть працювати в ІТ.

Сюди роботодавці зможуть направити своїх юристів для підвищення кваліфікації, а тим, хто тільки планує перейти в ІТ, випадає чудова нагода опанувати новий профіль й одразу знайти роботодавця. Найкращі студенти програми будуть рекомендовані Асоціацією на стажування до найбільших ІТ-компаній України.

«Ми вирішили поєднати формальну і неформальну освіту, а також залучити найкращі іноземні практики у сфері ІТ-права, щоб зробити навчання максимально ефективним. Це – наш внесок у розвиток ІТ ринку в Україні», – зазначає Дмитро Овчаренко з Асоціації «ІТ Україна.

«Ми не просто продаємо дипломи, а даємо шанс розвиватися. Всі викладачі мають практичний досвід роботи з ІТ-компаніями, а також освоїли сучасні інструменти викладання. Це додає нам впевненості у тому, що учасники програми залишаться задоволеними», – наголошує Денис Азаров, декан Факультету правничих наук НаУКМА.

Деталі щодо програми та реєстрація за посиланням на сайті або у Facebook.