Платформа для пошуку та аналізу судової практики PravoSud запрацює цієї весни


Незабаром розпочнеться закритий тест системи PravoSud – платформи для пошуку та аналізу судової практики. Розробники впевнені, що вона має стати незамінним помічником для українських правників.

Минулого тижня у правничих колах Великобританії стався незвичайний випадок. Вперше в своїй історії Високий суд Англії та Уельсу визнав неналежною якість юридичних послуг, наданих громадським представником своєму клієнту, та зобов’язав його виплатити 260 тис фунтів стерлінгів в якості компенсації потерпілому, а також 73 тис фунтів стерлінгів судових витрат.

В Сполученому Королівстві, Республіці Ірландія, Новій Зеландії та Австралії існує певна категорія справ, де інтереси позивача можуть представляти не лише кваліфіковані юристи – солісітор та баристер, а будь-хто інший, наприклад, члени родини або друзі, чи знайомі.  Це так звані “McKenzie friends” – особи, які можуть надавати позивачу правничу допомогу в судовому засіданні шляхом тихих підказок, нотування або юридичних порад. Саме за низьку якість таких порад суд визнав одного з таких “friends” винним у програші клієнтом справи про відшкодування шкоди медичним закладом.

Навряд чи таку ситуацію легко можна уявити в Україні.  Водночас, якість підготовки правової позиції та ефективне ведення судових справ завжди є однією з найактуальніших проблем юридичної практики.  Окрім очевидних причин, які іноді призводять до прийняття помилкових рішень, існує дуже важлива, про яку все частіше йдеться. Це величезний обсяг інформації і здатність людини її правильно обробити.

Зі збільшенням обсягу даних, збільшується навантаження на юриста, а також час, який витрачається на підготовку до судового процесу. Саме цю проблему вирішує PravoSud – допомагає швидко знайти відповідну судову практику, а також проаналізувати, як той чи інший суддя розглядає ту чи іншу категорію справ. Але це лише невелика частина планів розробників.

Зі слів CEO проекту, Михайла Вертепи, PravoSud створюється як система підтримки прийняття рішень, тобто аналітична система, що надасть правнику можливість приймати рішення на підставі аналізу так званих “великих даних”.

Задля цього проект розпочав співпрацю з Інститутом телекомунікацій та глобального інформаційного простору НАН України. Разом команди працюють над створенням алгоритму поглибленого аналізу текстів судових рішень. Вже на цьому етапі запроваджене машинне навчання для поліпшення результату пошуку.

Команда проекту очікує серед користувачів системи правників, а також всіх тих, хто стикається з судочинством у повсякденні. Вже цієї весни арсенал дослідників судової практики стане набагато потужнішим.