Про юриспруденцію, хом’ячка, риболовлю і «темний, темний ліс»
Андрій Тарасов — партнер юридичної фірми з цікавими хобі. Він полюбляє готувати незвичні страви на природі, будь то мексиканська страва Тако, чи шоколадний торт. А ще в офісі його фірми живе хом’ячок — Софія Андріївна, яка має свою сторінку у соцмережах.
Ми поспілкувалися з Андрієм та розпитали його, чому він вирішив стати юристом, хоча мріяв бути військовим; чому був змушений відкрити у своїй фірмі і кримінальну практику; як йому вдається готувати складні кулінарні страви на природі, та чому він полюбляє рибалити на хижу рибу, а потім її відпускати.
Як почалася твоя кар’єра в юриспруденції?
Вона почалася тоді, коли мене призначили юрисконсультом військової частини. Це був окремий відновлювально-ремонтний батальйон Внутрішніх військ, який займався ремонтом всієї автомобільної та колісної техніки.
Цей батальйон — не бойова військова частина, а частина забезпечення: щось на кшталт великого СТО. І оскільки там займалися господарською діяльністю, то відповідно укладали різного роду договори. Очевидно, що їм потрібні були юристи.
Чи мріяв ти стати юристом?
Чесно кажучи, ні. Я завжди мріяв стати військовим.
Мріяв бути військовим, а тепер — партнер юридичної фірми. Як так сталося?
У керівництва компанії, в якій я працював, виникла ідея на базі юридичного відділу компанії створити юридичну фірму, яка б обслуговувала не тільки їх, а й сторонніх осіб. Тому з часом ми відділился в окрему компанію “Tarasov & Partners”, в якій я тепер партнер.
Скільки років ви на юридичному ринку?
Вже понад 12 років
Якими справами займаєтеся?
Спочатку займалися суто супроводженням поточної господарської діяльності підприємств. У міру того як фірма росла, ми відкривали нові практики — судове представництво, корпоративне право, сімейне. І декілька років тому прийшли до того, що, на жаль, змушені були відкривати кримінальну практику.
Чим більше виростає підприємство, тим більше до нього уваги з боку контролюючих бізнес-структур.
Чому на жаль?
Тому, що першими нашими клієнтами стали підприємства з господарської практики. Чим більше виростає підприємство, тим більше до нього уваги з боку контролюючих бізнес-структур. Практично будь-яка компанія так чи інакше мала на собі кримінальну справу. Або директорів допитували у якості свідків, або звинувачували у несплаті податків, або у перевищенні службових повноважень.
Чим більше таких справ починалося, тим більше ми переконувалися у необхідності виокремлення окремої кримінальної практики.
Скільки вас людей в команді?
Зараз 17 осіб
Я знаю, що у вас в офісі живе хом’ячок Софія Андріївна, як має навіть свою сторінку у соцмережах. Ви її теж рахуєте в штат 🙂 ?
Це хом’ячок з непростою долею. Він у нас працює за двох 🙂
В дитинстві в мене були лише хом’яки, оскільки я маю алергію на котів, а на собаку батьки не погоджувалися. Тому для своїх дітей я теж вирішив придбати хом’яка. Проте дружина таку ідею не підтримала. Довелося забрати його в офіс, бо позиція була принциповою. Згодом народилася прикольна ідея створити фейсбук-сторінку Софії Андріївни. Це нас забавляло. Але зараз у неї близько 4 тисяч друзів.
Тобто зараз вона — окремий персонаж зі своїм юридичним життям?
Так. Ба більше, деякі її пости набирають більше лайків, ніж мої.
Мені дуже подобається ваша дизайн постів. Я так розумію, у вас є окремий ілюстратор?
Так. На якомусь етапі, певно років два тому, я зрозумів, що всі наші пости дуже схожі за стилістикою до інших юридичних фірм. Потрібно чимось відрізнятися. Тому виникла ідея доповнювати пости в соцмережах унікальними малюнками єдиного стилю. Дуже важливо, щоб карикатури мали впізнаваність. Як результат, ми створили такий собі бренд.
Я бачила, що у своїх постах ти часто відмічаєш локацію «темний, темний ліс»? Що це за місце?
Це кожного разу нове місце. Я дуже люблю ходити в невеликі походи вихідного дня. Одного разу, півтора року тому, разом зі своїм сином я пішов у недобудований корпус психіатричної лікарні. Це великий 6-ти поверховий корпус, який почали будувати ще за часів СРСР. Зараз це найулюбленіше місце гравців у страйкбол чи пейнтбол, альпіністів та, навіть, сатаністів :).
Ми пішли туди полазити та постріляти. Якраз з того місця і почалася моя історія з фуд-блогом. Бо що ще робити на природі як не їсти? Я вирішив ділитися з підписниками тим, що готую у таких походах. З кожним разом це все складніші страви. Тепер я розумію, що кайфую, коли готую на природі ледь не в спартанських умовах.
Де ти береш рецепти?
По-різному. Деякі придумаю сам, на деякі мене надихає інтернет. Є декілька ютуб каналів, які вчать готувати у походах. Час від часу я користуюся їх порадами.
Яка найскладніша страва, яку ти готував на природі?
Напевно, це шоколадний торт з кремом. Для того, щоб його спекти необхідна піч. І мені довелось її змайструвати. Я знайшов груду цегли в лісі, склав з них піч, а потім замазав її глиною. В результаті, я спік у ній коржі та промазав кремом. На все це пішло 2 дні: один на піч, інший — щоб приготувати.
Я бачила, що ти також готуєш м’ясо.
Це один з найлегших рецептів. Щоб смажити м’ясо не потрібно чогось особливого, лиш вогонь. А далі як ти бажаєш: на вугіллі, на відкритому вогнищі тощо. М’ясом нікого не здивуєш, я люблю складніші рецепти. До прикладу, Тако — страва мексиканської кухні. Це м’ясо, зелень, різні соуси загорнуті у просмажене крихке тісто з кукурудзяного борошна. Така собі відкрита шаурма.
А вдома ти готуєш?
Так, кулінарія — це моє хобі. Під час карантину, коли не можна було ходити в походи, я готував, щоб розслабити мізки. Своєрідна медитація. Обожнюю пекти торти, кекси, печиво та тому подібне.
У тебе не закрадається думка, щоб стати кондитером 🙂 ?
Мені багато хто на це натякав. Проте я завжди кажу, що ви ще не бачили, як я пишу позовні заяви 🙂
Щодо риболовлі — це теж твоє хобі?
О, так. Це ще одне моє захоплення. Але я люблю ловити лиш хижу рибу. Це більш динамічно, бо ти повинен весь час пересуватися, адже хижа риба поводиться по-іншому. Мирна риба схожа на худобу, що пасеться. Щоб її зловити, тобі достатньо її підгодувати та стояти на одному місці. Чого не скажеш про хижу — вона ховається у водоймі. Тому ти переміщуєшся, шукаєш її та намагаєшся спровокувати.
Який найбільший твій улов?
Я не сильно фортовий, тож навіть не скажу. В принципі, я завжди рибу відпускаю, бо не люблю її їсти і готувати.
Плавно перейду від улову до клієнтів:) Як ви їх шукаєте?
Тут є два способи: сарафанне радіо та соцмережі. Останнє зараз добре працює. Ми маємо фейсбук, інстаграм, ютуб-канал, а також сайт, який зараз оновлюємо.
Відчуваєш, що зараз складно знаходити клієнтів?
Це завжди складно. Я працював як найманий юрист, так і як керівник юридичної компанії. Так от, у найманого лише одна проблема — якісно зробити свою роботу. У керівника юрфірми проблем безліч: знайти роботу, забезпечити гарне виконання, здати клієнту та ще й забрати гонорар.
Не жалієш, що не залишився найманим юристом?
Ні. Проте деякі мої друзі говорять, що якщо б я працював найманим юристом, то отримував би набагато більше коштів. Можливо, це й так, але мені цікаво займатися розвитком юридичної компанії. Це зовсім інший рівень.
Чи кайфуєш ти від роботи?
Іноді так, іноді ні. Це все залежить від обставин. Я можу отримати задоволення від того, що дописав юридичний документ чи виграв суд. Час від часу буває рутинна робота. Ти її робиш, бо потрібно зробити.
З питанням заплутування людей відмінно справляються закони. Тож наша робота пояснювати людям все це простою мовою.
Як ти ставишся до дизайну у договорах?
Якщо ми говоримо про договори, то моя перша вимога, щоб він був написаний зрозумілою мовою. У ньому може не бути якогось розділу, але договір повинен однаково сприйматися двома сторонами. Хоча найчастіше буває інакше. Коли один пише щось розумне важкими словами, а інший боїться показатися таким, що щось не знає, та підписує його. Як результат, вони по-різному розуміють цей пункт, виникає конфлікт та потрібно зайвий раз йти до суду.
Я правильно розумію, що ти за те, щоб юристи говорили простою та зрозумілою мовою?
Однозначно так. Річ у тім, що з питанням заплутування людей відмінно справляються закони. Тож наша робота пояснювати людям все це простою мовою.