Чи вважають себе австрійські судді незалежними?


Сьогодні, в готелі «Хілтон» проходить конференція “Австрійська та українська адміністративна юстиція: порівняльні аспекти”.

Нагадаємо, на даний момент відбувається навчальний візит Австрійської асоціації адміністративних суддів до Всеукраїнської асоціації адміністративних суддів.

В рамках даного візиту проходить захід за участі австрійських суддів. Досить цікавими, на думку Loйер, були думки Президента Європейської асоціації адміністративних суддів Едіт Целлер, яка розповіла про поняття доброчесності суддів Европи. Вона наголосила, що судді такі ж люди, як і інші громадяни, і, в першу чергу, існує людський фактор. Однак посада судді передбачає певні норми поведінки і ставить служителя Феміди в рамки. До прикаду, політична нейтральність. По її словам, в Австрії і Німеччині судді дозволено бути членом політичної партії, чого не дозволено в багатьох інших європейських державах.

В українських суддів відразу ж виникли питання до Едіт. Служителі Феміди поцікавились, чи вважують себе європейські судді незалежними? Чи взяла б Едіт відвід, у разі розгляду справи, де бере участь її колишній колега, який наразі адвокат? Чи сприймають себе судді в Австрії представниками влади, чи все ж системи?

Якщо коротко, то по словам Едіт, відвід вона б не брала, однак кожну справу слід розглядати індивідуально і досліджувати обставини. Щодо питання незалежності, то  президент Європейської асоціації адміністративних суддів відмітила, що це передбачено законом, як власне і те, що судді представники влади. Головний меседж – суспільство розвивається і судді разом з ним. Потрібно іти в ногу з часом і зважати на зовнішні фактори, які вносять свої корективи.

Віце-президент Всеукраїнської асоціації адміністративних суддів Богдан Санін відмітив, що в Україні поняття доброчесності досить “молоде”, фактично про нього говорять лише рік, коли у Європі воно вже існує давно. “Ми навіть не дійшли до стадії, що є константою у цьому питанні”, – зазначив суддя.

Наталія Блажівська, Віце-президент Всеукраїнської асоціації адміністративних суддів, більш детально зупинилась на українському досвіді доброчесності суддів. По її словам, слід звернути увагу на три фактори: непідкупність, гідність і честь.

По завершенинню заходу відбулось підписання Меморандуму про взаєморозуміння між Австрійською асоціацією адміністративних суддів і Всеукраїнською асоціацією адміністративних суддів.