Суд у США зобов’язав Uber оформити водіїв як співробітників


Верховний суд Сан-Франциско зобов’язав сервіси таксі Uber і Lyft перекваліфікувати водіїв з підрядників в співробітників компаній.

Про це повідомляє The Guardian.

На думку видання, наказ може викликати серйозні проблеми для бізнес-моделей цих компаній.

У вересні 2019 року Каліфорнія прийняла закон AB5 (відомий як California Assembly Bill 5), який прописує певні умови для компаній, що відносяться до так званої економіки вільного заробітку (gig economy).

Цей закон зобов’язав сервіси для замовлення таксі перекваліфікувати водіїв в найманих співробітників. Однак компанії відмовилися це робити і стали укладати з ними договори підряду. Тим самим водії залишилися без належних соцгарантій: вони не були забезпечені фіксованою нижньою межею погодинної оплати, страховкою, а також відсутність декретної відпустки і безоплатні лікарняні.

Uber і Lyft стверджували, що не є транспортними компаніями, а розробниками платформ для замовлення таксі. Аналогічну позицію Uber займає і в Україні. Однак американський суд з цим не погодився.

«Якщо взяти таку аргументацію, то більшість компаній, які залежать від технологій, зможуть безкарно позбавляти багатьох працівників прав, гарантованих їм законами штату про працю та зайнятість», — зазначив суддя Ітан Шульман.

У компаній є 10 діб для подачі апеляції.

Фото: pixabay