Мінсоцполітики планує заборонити ввезення секонд-хенду в якості гуманітарної допомоги


Міністерство соціальної політики розробляє зміни в нормативно-правові акти України щодо заборони ввезення вживаних речей у якості гуманітарної допомоги.

Про це заявив заступник міністра соцполітики Олег Коваль.

Як виняток залишать лише одяг спеціального призначення, що направляється ЗСУ, СБУ, МВС і ДСНС, а також медичним установам.

Коваль пояснив це тим, що дуже часто Україні передають спеціальне дороге обмундирування, наприклад, для пожежних, у якого закінчився термін зберігання на складах за кордоном і їх на безоплатній основі віддають у ДСНС. Заступник міністра також додав, що така форма відповідає міжнародним стандартам і не несе загрозу для життя наших силовиків.

“Українським законодавством користуються бізнесмени і під виглядом гуманітарної допомоги ввозять в країну секонд-хенд, щоб потім продати його”.

“Ми гідна нація і нам не потрібні мільйони тонн секонд-хенду в країні”.

“Ми вимагаємо від державних установ листи-звернення на Міністерство соціальної політики, що вони чекають гуманітарну допомогу в певній кількості зі встановленням на баланс. Якщо ми потім перевіримо, то відповідні державні службовці понесуть відповідне покарання. Я особисто буду звертатися до правоохоронних органів із проханням порушити кримінальну справу щодо цих дій. Я вже кілька заяв підписав”, – наголосив заступник міністра.

Також він зауважив, що наразі в Україні поширена практика, коли під виглядом гуманітарної допомоги на територію країни насправді ввозяться речі для продажу в секондхенді без митного оформлення.

“За моїми підрахунками, в тиждень держава у вигляді втрат по несплаті митних платежів втрачає близько 2 млн дол. Тобто по року – від 2 до 3 млрд грн…”, – сказав Коваль, відповідаючи на запитання, про які втрати від несплати мита за ввезення секондхенду під виглядом гуманітарної допомоги ідеться.

Фото: cukr.city