В Україні на заміну паперовим квитанціям запустили е-сервіс


Cьогодні на засіданні Кабінету міністрів проголосували про запуск електронного сервісу для перевірки оплати квитанцій check.gov.ua.

Про це у Facebook повідомив міністр Кабміну Дмитро Дубілет.

«За допомогою цього сервісу можна перевіряти квитанції в електронній формі, а не вимагати їх у папері з мокрою печаткою. Зараз, якщо ви сплачуєте держпослуги (паспорт, авто, рагс тощо) — у вас вимагають квитанцію з банку. Тому ви зазвичай не можете просто платити через інтернет-банк або мобільний додаток», — написав Дубілет.

Як працює сервіс:

  1. Замість паперової квитанції ви надаєте просто її код.
  2. Той, хто перевіряє платіж, просто заходить на check.gov.ua та вводить цей код.

За його словами, до сервісу підключені два банки — ПриватБанк і monobank. Інші банки під’єднають найближчим часом.

Протягом місяця Кабмін разом з іншими міністерствами змінять посадові інструкції в усіх точках надання державних послуг. Також запустять гарячу лінію, куди українці зможуть скаржитись, якщо держслужбовці будуть відмовлятися приймати квитанції в електронній формі.

Також, сьогодні Мінцифри представило соцдослідження щодо навиків українців в користуванні цифровими послугами. Згідно з даними міністерства, зовсім не володіють цифровими навичками 15,1% українців, а володіють низьким рівнем цифрових навичок 37,9% громадян. 34% українців у віці 18-70 років за останній рік ставали об’єктом хоча б одного з видів шахрайських дій в інтернеті, а серед молоді у віці 10-17 років — 49,5% українців ставали жертвами онлайн шахрайства. Найбільш незахищеними сегментами в інтернеті є молодь до 16 років, та люди старше 60 років.

Джерело: theBabel

Фото: fakty.com.ua