Legal Startup Crash Test #24: святковий

18 грудня відбувся черговий і останній в цьому році, вже 24, Legal Startup Crash Test.

Це регулярна зустріч для презентації legaltech стартапів і нетворкінгу. Lойер був, слухав, їв мандаринки та занотував для вас найцікавіше.

Розпочав івент координатор проєкту Діма Форемний. Нагадаємо, що саме завдяки його ініціативі такі зустрічі почали проводитись в Україні.

Контентну частину розпочав Родіон Сорокін, сервіс дизайнер та партнер DOT__DOT, який розповів як перестати придумувати ідеї й почати проєктувати цінність для клієнтів. Слухачі змогли більше дізнатись про застосування дизайну не лише для спрощення юридичних процесів зсередини, а й для перетворення продукту на юзерфрендлі.

Продовжив розповідати про нові можливості Ігор Маркевич, юридичний радник Ukrainian Venture Fund і співзасновник Amigo Partners, Lviv Legal Hackers. Ми дізнались про те як працює Український фонд стартапів та що зробити, аби фінансування отримала саме ваша ідея.

А тепер про найцікавіше – стартапи. Як і завжди випробовували три: Refugee Helper, iVan та Mister Register.

Refugee Helper

На цьому краш-тесті було аж два сервіси пов’язані з правовою допомогою мігрантам.

Першими представили свій проєкт переможці Access 2 Justice Hackathon від Kyiv Legal Hackers, який проходив 7-8 грудня у Києві.

Світлана Бутенко та Дмитро Соловйов розповіли, що саме практика у роботі з мігрантами та реальні проблеми надихнули їх на створення Refugee Helper. Це інтеграційна платформа для біженців, яка націлена на допомогу з реєстрацією та облаштуванням.

Цікаво, що проєкт є дуже молодим і за словами Світлани: «Було корисно знову проговорити мету проєкту, оголосити дедлайни й напрацювання, які з’явились вже після хакатону. Це мотивує діяти далі, не зупинятися. Сподобалися інші представлені проекти. Краш-тест став ковтком натхнення.»

Від себе додамо, що команда дуже зацікавила зал ідеєю. Від юристів долинали коменти щодо необхідності такого сервісу та можливості монетизації в майбутньому.

iVan

Другою виступала команда чатбота iVan. Сергій Александров разом з програмним розробником стартапу, Ендрю Шенноном розповіли про застосунок, який консультує іноземців щодо міграційного законодавства.

Основними проблемами у цій галузі є: велика кількість порушень процедур, шахрайство пов’язане з міграційними послугами та високі гонорари міграційних юристів. Для їх вирішення iVan пропонує
виключення посередників, зменшення вартості юридичних послуг та навчання клієнтів їхнім правам.

Також, перевагами цього чатбота є використання штучного інтелекту та можливість інтеграції. Процес роботи виглядає так: отримання вхідних даних від користувача через Telegram, Viber, FB, Web; надання розгорнутої консультації; якщо необхідно – перенаправлення на відповідного спеціаліста. Хоча для Сергія цей виступ був не першим, він зазначив, що:

«Як фаундеру мені було дуже важливо отримати максимальну кількість запитань і фідбеку, в тому числі негативного. Тому зі сцени йти не хотілося, було бажання продовжити обговорення свого проєкту.»

Mister Register

Завершив презентації стартапів переможець Aequo Legal Tech Challenge – Mister Register.

Олексій Сердюк розповів, що довго виношував ідею стартапу. До речі, презентація була у незвичному форматі ‒ казочки про сумного патентного повіреного та як legaltech змінив його життя.

Mister Register допомагає автоматизувати систему пошуку, реєстрації та моніторингу торгових марок. Раніше це було дуже ресурсно затратним заняттям, а зараз за 1,5 хв можна отримати звіт по наявним ТМ та за 3 хв – подати заявку на реєстрацію.

Крім того, сервіс передбачатиме ведення діловодства, регулярний моніторинг схожих ТМ та автоматичне продовження свідоцтв і патентів.

Із залу Олексію лунало багато запитань, до прикладу, чому людям варто спробувати Mister Register, якщо вже є PatentBot. Він пояснив, що хоча сервіси мають схожу спрямованість, у його проєкту ширший функціонал та більш привабливі ціни.

Хоча виступ і викликав активне обговорення, засновнику хотілось почути ще більше критики, аби ефективніше розвиватись у майбутньому.