Дубілет анонсував проєкт, який має за мету побороти “зарплатне рабство”


Кабінет Міністрів України розпочав проєкт, яким хоче побороти “зарплатне рабство” в Україні. Робота почалася з ініціативи міністра фінансів України Оксани Маркарової і ведеться спільно з Мінфіном і НБУ.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив Дмитро Дубілет.

“В Україні існує явище, яке чимало дивує жителів розвинених країн — “зарплатний проект”. Це коли підприємство і банк домовляються про виплату зарплати, не питаючи думку співробітників. Їм просто вказують, на картку якого банку вони будуть отримувати гроші”, – пише Дубілет.

Загалом, співробітники мають право самостійно обирати банк. Але на практиці, якщо хтось обирає інший банк, бухгалтери вимушені для таких виплат формувати окремі платіжки. Тому працівникам частіше за все у такому виборі просто відмовляють.

“Ми хочемо запровадити систему, яка дозволить українцям вільно обирати банки і при цьому не вимагатиме від бухгалтерів зайвої роботи.

Ідея дуже проста — зробити, як у Європі”.

Робітник вказує бухгалтеру свій IBAN, а бухгалтер формує просту відомість для всіх співробітників, незалежно від банку. А далі вже банк, який обслуговує підприємство, автоматично розсилає гроші.

“Проект важливий, оскільки, з одного боку, українці отримають більше свободи і краще сервіс. З іншого боку, банківська індустрія буде краще розвиватися за рахунок підвищення конкуренції”.

“Щоб проект запрацював, банкам потрібно буде зробити невеликі доопрацювання в своїх системах (нічого складного). Також, можливо, потрібно буде запустити гарячу лінію, куди українці зможуть скаржитися, якщо їм відмовлятимуть у виборі банку

Розраховую, що зможемо все це запровадити вже наступного року”, – закінчив міністр.

Фото: psm7.com