Математику хочуть зробити обов’язковою на ЗНО


У Міносвіти планують зробити математику обов’язковим предметом при здачі ЗНО.

Про це повідомила міністр освіти Ганна Новосад.

“Нам потрібно усвідомити, що проблема є у математичних знаннях”, – зазначила вона.

За результатами дослідження освіти PISA, більше третини українських школярів не досягають базового рівня з математики.

“У 2020 році змін не буде, а з 2021 року ЗНО з математики стане обов’язковим. Воно буде дворівневим, але не потрібно цього лякатися”, – сказала Новосад.

До цього всі випускники здавали обов’язковим на ЗНО тільки один предмет – українська мова, а математика була на вибір.

Ганна Новосад також зазначила, що потрібно подолати страх дітей перед математикою – це повинно стати результатом зміни освіти і методики викладання, “тому що діти, коли вони щось не розуміють, на початку цього бояться, а потім ненавидять”.

“Буквально на днях Лілія Гриневич виступала з нами на нашому спільному заході по PISA і показувала одну з задач в тесті, вона була елементарною. Але багато учнів з незрозумілих причин його пропускали, роблячи тест. Одне з можливих пояснень полягає в тому, що вони просто бояться. Або не впевнені в собі. Тому страх перед предметом – це те, що повинно зникнути зі шкільного життя “, – зазначила Новосад.

На думку міністра освіти шкільні програми з математики дуже перевантажені.

“Це може бути однією з причин, чому учні мають погані результати. Адже математика – це та дисципліна, де, пропустивши одну-дві теми в п’ятому-шостому класі, потім дуже складно без тієї частинки фундаменту рухатися по іншим темам. Тому треба вирівняти навантаження”, – зазначила Ганна Новосад.

Фото: dw.com