Мешканка Канади виграла справу щодо таблички «Обережно, тримайтеся за поручні!»


Мешканка Канади виграла у Верховному суді країни справу проти поліції Монреаля. Справа почалась десять років тому, коли працівник поліції вимагав від іммігрантки з Грузії Білі Косоян взятися за поручень на ескалаторі метро, вказавши на табличку «Обережно, тримайтеся за поручні!».

Жінка в цей момент щось шукала у своїй сумці і відмовилася виконати розпорядження, після чого поліцейський заарештував її та відвів у відділок, а пізніше обшукав та оштрафував на 100 доларів за порушення громадського порядку і ще на 320 за непокору вимогам поліції.

Обурена Косоян подала цивільний позов проти поліції, вимагаючи матеріальної та моральної компенсації, але суд Монреаля, а потім і Верховний суд провінції Квебек підтримали поліцію: вони заявили, що жінка повинна була підкорятися розпорядженням правоохоронців.

Справа дійшла до Верховного суду Канади, який одноголосно постановив, що табличка «Обережно, тримайтеся за поручні!» не має юридичної сили і може служити лише рекомендацією, а працівники поліції грубо перевищили свої повноваження.

Дісталося від суду і транспортному агентству Монреаля STM, яке не проінструктувало належним чином патрульних у метро про межі втручання.

Тепер правоохоронець Фабіо Камачо, який арештовував Косоян, та агентство STM повинні заплатити жінці 20 тисяч доларів компенсації.

Джерело: TheBabel

Фото: thestar.com