Президент підписав Указ про невідкладні реформи


9 листопада 2019 року Президент підписав Указ «Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави».

У документі йде мова про заходи, спрямовані на продовження економічних реформ, запровадження додаткових засобів для прискорення соціально-економічного розвитку України, підвищення рівня добробуту населення, гармонійного розвитку регіонів, впровадження європейських стандартів життя, зміцнення держави тощо.

Зокрема, до кінця поточного року в економічній, фінансовій та енергетичній сферах Кабінет Міністрів України повинен розробити, внести на розгляд Верховної Ради та супроводжувати законопроєкти щодо:

  • створення умов для функціонування конкурентного ринку залізничних перевезень в Україні та покращення якості й доступності відповідних послуг;
  • функціонування внутрішнього водного транспорту;
  • управління відходами;
  • протидії незаконному видобутку бурштину;
  • погашення заборгованості на оптовому ринку електроенергії, що утворилася до 1 липня 2019 року;
  • лібералізації діяльності у сфері виробництва спирту етилового та лібералізації трудових відносин і оновлення законодавства про працю.

Окрім цього, до кінця року очікується розробка Урядом проєктів законів щодо створення сприятливих умов для діяльності підприємців, зокрема запровадження дворічного мораторію на проведення перевірок фізичних осіб – підприємців (ФОП) та пом’якшення їхньої відповідальності за порушення порядку подання звітності, пов’язаної із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій.

Також Кабмін повинен розробити та затвердити план заходів щодо підвищення позицій України в рейтингу Світового банку «Ведення бізнесу» (Doing Business) та завершити процедуру відокремлення діяльності з транспортування природного газу від діяльності з його видобутку та постачання і створення незалежного оператора газотранспортної системи України.

До 31 грудня 2019 року повинна початись масштабна приватизація, зокрема визначення 5 об’єктів великої приватизації.

Крім того, до кінця року має бути забезпечена підготовка до запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення, зокрема включно зі створенням електронного реєстру інженерів-землевпорядників.

Уряд також повинен забезпечити формування незалежних наглядових рад усіх державних банків.

І на останнє – затвердження плану заходів щодо створення та запровадження Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

Фото: prostir.ua