У США довічно засуджений зажадав звільнення після клінічної смерті


66-річний ув’язнений Бенджамін Шрайбер, який відбуває довічний термін, зажадав, щоб суд звільнив його, оскільки в 2015 році він пережив клінічну смерть.

Бенджамін Шрайбер знаходиться в ув’язненні з 1996 року. Його визнали винним у вбивстві 39-річного чоловіка, скоєному в штаті Айова, і в 1997 засудили до довічного ув’язнення без права на дострокове звільнення.

У березні 2015 року Шрайбера госпіталізували з високою температурою і судорожними припадками через великі камені в нирках. Лікарі п’ять разів перезапускалив серце чоловіка, намагаючись його реанімувати, і він залишився живий.

У квітні 2018 року Шрайбер звернувся в суд округу Вапелло в Айові, заявивши, що його незаконно продовжують тримати у в’язниці. Він сказав, що термін ув’язнення мав закінчитися три роки тому, коли його серце зупинилося. Шрайбер підкреслив, що при госпіталізації в 2015 році він сам і його брат виступали проти реанімаційних заходів. Суддя окружного суду порахував доводи Шрайбера непереконливими і відхилив прохання.

Втім, пізніше Шрайбер звернувся в апеляційний суд штату Айова. Той розглянув його скаргу 6 листопада 2019 го.

«Шрайбер або живий, і в цьому випадку він повинен залишитися у в’язниці, або він мертвий, і в цьому випадку його звернення не має юридичної ваги», – сказано в рішенні апеляційного суду.

Судді порахували, що Шрайбер повинен залишатися в ув’язненні до кінця свого життя.

The New York Times зазначає, що випадок Бенджаміна Шрайбера не єдиний. Зі схожою проханням в 1988 році до суду звернувся Джеррі Розенберг, засуджений до довічного ув’язнення за вбивство двох поліцейських в Нью-Йорку. Він заявив, що був технічно мертвий під час хірургічної операції на серці, але був повернутий лікарями до життя, і тому виконав вирок.

Суддя відхилив прохання Розенберга:

«Він присутній в залі суду, а, значить, він не помер».

Джерело: meduza

Фото: obozrevatel.com