У 2020 році набуде чинності низка змін щодо суб’єктів подання е-декларації


Нещодавні зміни до антикорупційного законодавства розширили коло суб’єктів електронного декларування.

Нагадаємо, 18 жовтня 2019 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції».

Втім, зміни до статей 46, 52 Закону України «Про запобігання корупції» про нові правила е-декларування стануть чинними лише з січня 2020 року.

З 1 січня е-декларації подаватимуть керівник Офісу Президента України, його заступники, помічники суддів, а також особи, які займають посади патронатної служби, визначені Законом України «Про державну службу», крім осіб, які виконують свої обов’язки на громадських засадах.

Також членами сім’ї суб’єкта декларування стають діти зазначеного суб’єкта до досягнення ними повноліття незалежно від наявності сукупності таких ознак, як спільне проживання, пов’язаність спільним побутом та наявність взаємних прав та обов’язків.

Окрім цього, зміни до антикорупційного законодавства також передбачають, що форма урядування Національного агентства з питань запобігання корупції змінюється з колегіальної на одноосібну.

Голову НАЗК призначатиме на посаду Кабінет Міністрів України відповідно до подання конкурсної комісії за результатами проведеного конкурсу.

Фото: vestnik.in.ua