В РФ втік «кіт-наркокур’єр», який проходив по кримінальній справі


У Росії втік кіт, якого поліція підозрювала в переправленні наркотиків в колонію. Втеча істотно ускладнила розгляд справи.

Про це пише Комерсант.

Уточнюється, що чотирилапий дав драла з зоокуточка, куди його передали слідчі на відповідальне зберігання. За словами адвокатів, втеча кота, що був головним речовим доказом у справі, позбавляє захист можливості провести слідчий експеримент. Тепер неможливо перевірити чи міг кіт дійсно переносити заборонені речовини. Захисники вважають, що відповідальних за зберігання кота слід покарати, а саму справу – закрити у зв’язку з втратою передбачуваного знаряддя злочину.

Видання пише, що згідно з матеріалами справи, канал поставки наркотиків в Тульську колонію №6 (РФ) організував ув’язнений, використавши для цього кота, народженого в тій же колонії.

Обвинувачення вважає, що влітку 2018 року знайомий ув’язненого надів на кота нашийник з таємним кишенькою, куди поклав згорток з наркотиками. Однак план провалився: і чоловіків, і кота затримали співробітники поліції. Тварина була визнана речовим доказом “сіро-біло-чорного кольору” і відправлено в місцевий зоокуточок.

Обвинувачення будується на свідченнях трьох секретних свідків, які стверджують, що замовляли у підсудного наркотики і можуть впізнати кота. Однак, коли справа дійшла до суду, з’ясувалося, що кіт втік ще взимку.

“Нам дозволили випускати кота з клітки, тому що йому було холодно. Ми його випускали. Але одного разу до нас забігли чужі собаки, а собак він нереально боявся і втік”, – пояснили доглядачі зоокуточка, де містилася тварина.

Фото: kommersant.ru