Прем’єр-міністр Канади вибачився за фото напередодні виборів


Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо вибачився за фотографію 18-річної давності, на якій він зображений у білому тюрбані і коричневому гримі на вечірці у приватній школі.

Фотографію була опублікувана журналом Time.

На знімку 2001 року Трюдо зображений з темним гримом на обличчі і руках в елітній академії Вест-Пойнт-Грей у Ванкувері, де він працював викладачем.

Після публікації фото він виступив перед журналістами і пояснив, що наклав коричневий грим і одягнувся в костюм Аладдіна на гала-вечірці на тему “Арабські ночі”.

Втім, він визнав, що фотографія була расистською, і сказав, що “глибоко шкодує”, і повинен був тоді добре подумати.

Національна рада канадських мусульман висловила обурення з приводу фото. Зокрема, виконавчий директор ради Мустафа Фарук сказав:

“Бачити прем’єр-міністра в коричневому/чорному гримі дуже сумно. Носіння чорного і коричневого гриму гідне осуду і повертає нас до історії расизму”.

Ендрю Шир, лідер опозиційних консерваторів, сказав, що фотографія була расистською в 2001 році і залишається расистською дотепер.

“Сьогодні ввечері перед канадцями постав чоловік, абсолютно нездатний приймати зважені рішення. Людина, яка не має керувати цією країною”, – заявив він.

Публікація фотографії збіглася з початком передвиборної кампанії перед виборами, які пройдуть 21 жовтня і будуть, згідно з соціологічними опитуваннями, непростими для канадського прем’єра.

Джерело: bbc.com
Фото: timemagazine