Moot court спільноти: міфи та реальність


Марія Столбова

юристка INTEGRITES


Активність та розміри moot court спільнот в українських університетах зростають, і водночас про мут корти шириться дедалі більше міфів.

Говорять різне: що мутери – це закрита каста, або що учасникам міжнародних мутів гарантована перепустка до топових міжнародних юрфірм.

За майже 5 років досвіду в мут кортах, з яких рік я очолювала найуспішніше університетське мут товариство в НаУКМА, я маю що сказати, аби спростувати ключові міфи. Розповідатиму частинами. Почну з того, чому moot courts варті вашої уваги, якщо ви – студент(ка) правничого факультету. У другій поговоримо про все, що пов’язано з підготовкою до змагань. У третій з’ясуємо, як жити після них.

Та спочатку короткий словник термінів:

  • Mootcourts/мути/мут корти – міжнародні судові змагання (JessupMoot, Telders, Visі ще купа інших)
  • Мутери – поточні та колишні учасники
  • Національні судові дебати – змагання між українськими університетами і за сумісництвом усі івенти, які Ліга студентів АПУ, ELSA та інші організації так люблять називати мут кортами 🙂

А тепер вйо до міфів.

Міф 1: мут корти – це ті ж самі національні судові дебати. Навіщо витрачати на них час?

Мут корти ≠ національні судові дебати. Навіть якщо ви перекладете moot court українською, і в вас вийде «моделювання судового засідання» (що близько до «судові дебати»), будь ласка, не треба ототожнювати. Це зовсім різний рівень – суперників, підготовки, потрібних скілів.

На щастя, зараз в Україні вже є національні судові дебати з досить високим рівнем організації та досвідченими суддями. Якщо ще недавно я розглядала дебати лише як шанс нафандрейзити на міжнародні раунди мутів, то зараз вони вже схожі на самостійне та досить авторитетне явище.

В чому ж конкретно різниця між мутами і судовими дебатами?

  1. Правова система

Українські змагання проводяться за конкретними процесуальними правилами в межах конкретної галузі національного права.

Мут корти, залежно від сфери, це змагання з міжнародного права – публічного, кримінального, інвестиційного чи комерційного арбітражу і аж до космічного права (без жартів). Тобто йдеться про іншу правову систему (міжнародну/європейську). Розповідати, що в міжнародному праві діють абсолютно інші норми не треба, так?

  1. Джерела

Готуючись до національних змагань, здебільшого потрібно працювати з національними джерелами. Іноді є потреба глянути іноземну доктрину чи міжнародні договори, але загалом базу для роботи складають українські закони і підзаконка, національна судова практика.

Готуючись до мутів, треба працювати в принципово іншій системі джерел. Це міжнародні договори, конвенції та міжнаціональні угоди. Учасники мутів їх аналізують та інтерпретують. У випадку з міжнародним публічним правом часто потрібно доводити міжнародний звичай. Це означає знайти послідовну практику країн (тут ми заглядаємо в безодню національних законодавств) та довести суб’єктивне ставлення країни до конкретної норми (тут ще веселіше, і теж купа матеріалів). Плюс – аналіз томів судової практики.

  1. Мова

На відміну від національних судових дебатів українською мовою, міжнародні мути зазвичай англо- або франкомовні. Могилянка, наприклад, грала в англо-франкомовний мут корт з права ЄС, а цього року грає у франкомовний мут корт з публічного права. Для учасників це означає добре, ні, чудове володіння legalEnglish/French.

  1. Суперники

На судових дебатах ви будете грати тільки зі студентами з інших українських університетів, на міжнародних раундах – з peers з усього світу (або його частини, наприклад, зі студентами європейських вишів). А це означає, що ви зіткнетеся з нереально прокачаною логікою команд з країн, де діє англо-саксонське право. Або з блискучими ораторами з Азії, які привозять на змагання валізи книжок і, якщо розбудити їх серед ночі, можуть зацитувати витримки із судової практики інших країн. Будь-яких країн, про які їх запитають.

Такий міжкультурний досвід мотивує думати out of thebox, в якій більшість з нас колективно сидить після юридичної освіти в українських універах.

  1. Складність та тривалість

Це про те, чому роботодавці люблять мутерів. Якщо ви ще на стадії навчання в університеті взяли на себе додатковий комітмент такого розміру, довели це до кінця і класно показали себе, презюмується, що ви доводите справи до кінця і зацікавлені в чомусь більшому, ніж диплом юриста в Україні.

Українські змагання вимагають максимум два місяці підготовки. У випадку мут кортів піде більше ніж півроку. Новачки ще до виходу кейсу вивчають право у сфері, в якій відбуватиметься змагання. Далі починається кропітка робота над меморандумами і підготовка до усних раундів, де шліфується кожне слово, жести і навіть погляди на суддів під час запитань-відповідей. З мого досвіду, якісна підготовка до муту забирає близько 40 годин на тиждень. Для мене це було фактично, як перша робота.

Далі буде, не перемикайтесь.

Авторка: Марія Столбова,
юристка INTEGRITES

Про неї: очолює Kyiv-Mohyla Moot Court Society. Вперше взяла участь у moot courts в 2015 році, вже другий рік поспіль тренує команди НаУКМА, виступала суддею в півфіналах Jessup Belarus. Грала у трьох міжнародних фіналах – Nuremberg Moot (Німеччина, 2016), Stetson International Environmental Moot Court Competition (США, 2017) та Telders International Law Moot Court Competition (Нідерланди, 2018). На Telders здобула 4 місце в рейтингу кращих спікерів та 2 місце в загальнокомандному заліку.

__________

Редакція може не поділяти думки авторів у розділі «блоги».