У Нідерландах за евтаназію можуть засудити лікарку


У Нідерландах триває суд над лікаркою, яка зробила евтаназію пацієнтці, що страждала на деменцію.

На думку прокурорів, лікарка зробила недостатньо, аби впевнитися в тому, що пацієнтка надала згоду на смерть. відтоді, як в країні легалізували евтаназію (з 2002 року), — це перша подібна справа у Нідерландах.

74-річна пацієнтка тривалий час страждала на хворобу Альцгеймера. Померла вона у 2016 році.

За версією прокурорів, під час введення жінці смертельної дози препарату, лікарка попросила родичів пацієнтки потримати її: нібито пацієнтка у цей момент чинила певний спротив.

Щодо самої лікарки, то вона наполягає на тому, що все робила правильно.

Втім, сторона обвинувачення наголошує, що не вимагає відправити лікарку за ґрати, однак хоче з’ясувати, як застосовувати закон про евтаназію у випадках, коли йдеться про хворих на деменцію.

За чотири роки до своєї смерті і незабаром після того, як їй діагностували хворобу Альцгеймера, пацієнтка написала заяву, в якій попросила зробити їй евтаназію до того, як вона стане повністю залежною від медичного догляду.

Але у заяві, кажуть прокурори, жінка зауважила: «Я хочу мати можливість вирішити, коли мені помирати і коли час настав».

Водночас лікарка, за версією слідства, прийняла рішення про евтаназію, ґрунтуючись на її першому твердженні.

В останній день життя пацієнтки їй у каву додали седативний препарат, і вона знепритомніла. Проте в якийсь момент вона прийшла до тями, і родичам довелося тримати її поки лікарка не завершила процес евтаназії.

В даний час очікується рішення суду по цій справі.

Джерело: bbc.com

Фото: racurs.ua