Тут мав би бути пафосний заголовок про очі юриста


Є два варіанти розв’язання проблеми з очима: перший – виделка: нема очей, нема проблем :), другий – офтальмологічна клініка і гарний спеціаліст.

«Жах! Я осліпну?! Я вже не зможу працювати за комп’ютером?!», – так розпочався мій ранок того дня, коли сідаючи працювати за комп’ютер, я відчула неймовірний біль в очах.

Відчуття – ніби насипали жменю піску в очі, почервоніння, сльози котились градом, а на світло дивитись було складно.

Що трапилось та куди бігти в Києві? ФБ – в допомогу, через годину телефоную за порадою.

– Скоріше за все, ти стала «жертвою» найпоширенішої проблеми сучасності – перенапруги ока. Головна редакторка юридичного видання? Журналісти та юристи постійно звертаються до лікарів-офтальмологів, оскільки вони досить активні користувачі планшетів, комп’ютерів та працюють з друкованими текстами. Чекаю на тебе, – вислухавши мої скарги телефоном сказав Володимир Санін, лікар-офтальмолог Київської міської клінічної офтальмологічної клініки «Центру мікрохірургії ока.

Привіт лікарю – це я, твій пацієнт!

Виїхати на власному авто? Та ви що? Звісно ж ні. Довозять до лікарні друзі (за що їм окрема подяка).

Та це ж ціле медичне місто! Я чула про нього, але ніколи тут не бувала (або досить мало юридичних компаній розміщуються на Борщагівці, або мені про них невідомо). Заблукати тут звісно неможливо, але територія лікарні досить велика, якій конче необхідні ремонт та реконструкція.

На місці зорієнтувались швидко, і це завдяки чатботу клініки! Це неймовірно… не приватна, а державна клініка – має свого власного чатбота в Телеграмі  (ми тут редакцією поюзали – нам сподобався…).

Бот дає можливість онлайн-запису на прийом до лікаря, роз’ясненює, як добиратись до клініки та описує окремі симптоми захворювань.

 «Готова до «екзекуцій»?

– Привіт, лікарю! Це я телефонувала.

– Привіт, Яно! Лікарів не боїшся? Готова до «екзекуцій»? Ходімо…

Невелика черга в декілька людей….все ж таки це державна клініка. І ось, якщо вже потрапила до рук лікаря – готуйся пройти діагностику повністю.

Прискіпливий огляд протягом 40 хвилин: вимірювання тиску ока (в ока є тиск!), перевірка сітківки (саме через такі картинки я не змогла би бути лікарем), спостереження за світловою крапкою в темному приміщенні, та ще купа різних маніпуляцій на різних комп’ютерних апаратах. І головне – не боляче!

– Скільки часу проводиш за планшетом, телефоном або комп’ютером?

– Точно понад 10 годин на добу…інколи до 14 годин.

– Гадаєш, це ок?

– Ну так! Мені розповідали, що є якесь дослідження, де з’ясували, що юридичний працівник проводить понад 7 годин на добу працюючи з текстом, і що це нормальна ситуація.

– Ось тут і проблема. Проводять понад 7 годин, але це не нормальна ситуація. Більшість не знає, окрім тих, хто став пацієнтами, що для семигодинної роботи із друкованим текстом — очі задіюють усі наявні резерви і забезпечують досить комфортне сприйняття інформації.

Але, це ж для 7 годин, не більше, та із перервами! Є правила та рекомендації, про які всі колись чули, десь читали, проте – всі їх ігнорують. В результаті – проблеми із зором. Дотримання елементарних правил убезпечать твій зір на довгі роки.

Здавалось би проста річ, яку ти точно знаєш, але про яку навіть не замислюєшся — основна причина погіршення зору: тривала робота на близькій відстані, концентрація погляду в одній точці, уповільнення частоти – перевтома очних м’язів.

Моргання — це неминуче диктує нам фізіологія (клята людська фізіологія, що ще не адаптувалась до сучасного світу!).

Виявляється, що людина в середньому моргає через кожні 4 секунди, час моргання – 0,5 секунди. За 12 годин людина моргає 25 хвилин. Але при використанні гаджетів – такий режим знижується вдвічі, а при неправильному використанні гаджетів — втричі.

Якщо не дотримуватись простих правил — в кілька разів підвищується ризик розвитку патологій органу зору: від синдрому сухого ока до дегенерації сітківки та запалення тканин ока.

Як ти користуєшся технікою?

Лікар заспокоює — ситуація взагалі не критична:  у мене лиш початкова стадія перевтоми очей. Рекомендує відпочити, природні вітаміни – лохину («голубика» – прим. ред.) та чорницю, а також тимчасово прокапати очі штучною сльозою.

Дивується, коли дізнається, що в такому режимі я працюю вже близько 1,5 року; насуплюється коли дізнається, що раніше такі симптоми ігнорувала; та із посмішкою сприймає запитання, що ж робити, щоб уникнути таких випадків?

– Ти знала, що у нас є ще цілий пласт людей, які вважають, що телефони, планшети і комп’ютери псують зір, в зв’язку із випромінюванням від екранів. Приходять, скаржаться, що саме через випромінювання втрачають зір. Ніт! Екрани сучасних пристроїв вже давно є безпечними і ніяких шкідливих випромінювань не мають. Ситуація в іншому, і про неї ти точно знаєш.

– Що впливає?

– Основною причиною падіння зорових функцій при роботі з гаджетами є надмірне напруження очних м’язів і уповільнення частоти моргань.

– Та це я точно чула…читала…чи хтось розповідав. Але не могла уявити, що звичайне уповільнення моргання може призвести до таких наслідків.

Вирішується досить просто. Варто лише регламентувати час роботи на близькій відстані — будь то комп’ютер, планшет або телефон. Повністю виключити їх з життя неможливо, бо вони забезпечують швидкий і зручний доступ до робочих матеріалів і розважального контенту.

Нормальний режим роботи повинен складатися з 45-50 хвилин активного використання техніки. Далі слід забезпечити 10 хвилинний відпочинок. Випийте кави або чаю. Відпочиньте від гаджета, бо дехто розуміє відпочинок від роботи…перегляд відео на планшеті або читати стрічку новин на смартфоні.

Є елементарні вправи, які варто проробити в ці 10 хвилин.

Наприклад, поглянь на віддалені предмети – подивись у вікно, якщо перебуваєш в приміщеннях з великою площею без вікон – подивись на саму віддалену стіну. Достатньо 10-12 разів і ваше око вже розпочне відпочивати. Не можете підійти до вікна або площа кімнати замала? Малюйте оком геометричні фігури або цифри. Намалюйте цифри від 1 до 10.

Зволожте оболонку ока – закрийте віки на 4-5 секунд. Зробіть це 7-8 разів – і ви відчуєте, як очі відпочиватимуть.

Коли розмір має значення.

– Який розмір шрифту зазвичай читаєш на документах?

Намагаюсь всі документи читати в електронному форматі, але якщо потрібно друкувати, то зазвичай 8-9, інколи 10. Не подобаються розтягнуті тексти на декілька аркушів. Плюс економія – менше використовується паперу.

Краще вже в електронному форматі, аніж такий дрібний шрифт. На око постійно впливає розмір тексту, з яким ви працюєте.

А й дійсно, після декількох годин роботи із дрібним текстом, та ще й із використанням «не стандартних» шрифтів – потрібен час, щоб сфокусуватись на будь-якій віддаленій точці та відновити нормальний зір. Така ж ситуація і після використання тьмяного екрана вдень, або яскравого – вночі.

Це все змушує наші очі працювати на максимумі можливостей, значно перенапружуючи і втомлюючи їх.

Тому при роботі потрібно стежити за розміром тексту, яскравістю екрану і загальним рівнем освітленості приміщення, бо результатом можуть бути значні проблеми із зором.

Про візити до офтальмолога.

– Коли в останній раз була в лікаря-офтальмолога?

– Ще за часів школи, – відверто зізнаюсь лікарю.

– Якщо не відвідувати профілактично лікарів раз в рік – матимеш ситуацію, коли будеш їх відвідувати значно-значно частіше.

Метою візиту до лікаря є діагностика поточного стану зорового апарату, профілактика і виявлення початкових змін, коли ще легко уникнути критичних необоротних наслідків. От ми це все знаємо, але ж відверто ігноруємо.

Чи багато це 40 хв один раз в рік на підтримку здоров’я ваших очей, щоб потім уникнути патологій? Здається, що забагато, адже є важливіші речі….. але, ціну зору відчуваєш тоді, коли реально розпочинаються проблеми з очима.

І після цього розумієш, що як людні, яка постійно працює за планшетами та із паперами 40 хв в рік на лікаря-офтальмолога – це мій черговий запис в записній книжці на рік, в категорії «must to do».

P.S. Дякую, лікарю!!!