Дисциплінарна судова реформа США: суддів тепер карають за харасмент


У США затверджено нові етичні правила, якими регулюються службові міжособистісні відносини працівників судової системи.

Конференція суддів США – загальнонаціональний керівний орган федеральної судової влади – нещодавно затвердив пакет поправок до кодексів етики суддів та суддівських працівників, а також звід стандартів їх професійної поведінки.

Ці зміни встановлюють дисциплінарну відповідальність за харасмент і дискримінацію на робочому місці, а також за приховування таких фактів. До проступків відносяться всі види сексуального домагання, включаючи непристойні натяки і нав’язливі залицяння, а також демонстративно ворожа поведінка по відношенню до оточуючих і створення для підлеглих «ворожого робочого середовища».

Забороняється також будь-яка навмисна дискримінація – за ознакою раси, кольору шкіри, гендерної ідентичності, сексуальної орієнтації, релігії, національного походження, вагітності, віку або інвалідності. Крім того, судді та судові чиновники нестимуть персональну відповідальність за переслідування авторів скарг про харасмент, свідків та інших осіб, які допомагають викрити порушника правил. Нові етичні правила не стосуються членів Верховного суду США.

Рішення про дисциплінарну судову реформу викликано численними сексуальними скандалами в суддівському співтоваристві США. Найбільш резонансна історія пов’язана з 68-річним тепер уже колишнім головою Апеляційного суду дев’ятого округу Алексом Козінські, на якого поскаржилися 15 жінок, в основному його підлеглих.

Після публікацій ЗМІ в Федеральному адміністративному агентстві судів (The Administrative Office of the United States Courts  була створена спеціальна робоча група. Вона вибірково опитувала представників 30-тисячного колективу федеральних судів про їхні проблеми, пов’язані з неналежною поведінкою колег і керівництва в різних його проявах.

Підсумком цієї діяльності стала об’ємна доповідь з рекомендаціями щодо створення «зразкової робочої атмосфери». Крім того, в агентстві з’явилася нова посада головного спеціаліста по залагодженню службових і побутових конфліктів в суддівському співтоваристві (Judicial Integrity Officer) і відповідний підрозділ. Крім залагодження конфліктів «моральні комісари» займаються моніторингом та аналізом ситуації з харасментом на місцях, а також проводять профілактичні тренінги серед суддівських працівників.

Джерело: Legal.report

Фото: wcu-network.org.ua