Найнеочікуваніші ПДР у різних країн світу


Правила дорожнього руху в Україні хоча й важко назвати ідеальними, все ж мало кого збентежать. Але є країни, які дивують несподіваними, неймовірними та навіть абсурдними законами.

Ми вирішили дослідити, які ПДР інших країн викликають в іноземців подив та чим пояснюються незвичайні заборони та дозволи.

Безкоштовне стокове фото на тему «2021, вид зверху, відтінок»

А який сьогодні день?

Всім автомобілістам Іспанії потрібно пам’ятати, який сьогодні день. Річ у тому, що від парності або непарності дати залежить, на якій стороні вулиці можна паркуватися.

Крім того, водієві, який носить окуляри або лінзи з діоптріями, необхідно мати в машині ще одну пару.

Звертати увагу на календар доведеться і на Філіппінах. Там знайшли оригінальний спосіб запобігати коркам. У певні дні забороняється з’являтися на дорогах машинам з певними цифрами в кінці номера.

Так, якщо це 1 і 2, водієві не можна їздити у понеділок, якщо 3 й 4 – вівторками, 5 і 6 — у середу, 7 та 8 — четвергами, 9 й 0 — у п’ятницю. Зате у вихідні пересуватися можна всім.

Участок ул. Брилевской временно закроют для движения с 1 мая. Как поедет  транспорт

І навігатор не допоможе

У Саудівській Аравії з недавніх пір знівельована явна дискримінація за статевою ознакою: жінкам дозволили керувати авто.

Але заборони кермувати для жінок все ж є — на великій автомагістралі, що з’єднує священне місто мусульман Мекку та столицю Ер-Ріяд.

І справа тут не в навичках водіння, а в питанні віри. Цією дорогою дозволяється їздити тільки тим, хто сповідує іслам.

Зона обмеженого руху є і в Італії. Постійно оновлюваний закон про обмеження в’їзду на конкретну вулицю і територію встановлює конкретний список місцевих жителів, які мають право проїзду.

Дізнатися цю інформацію заздалегідь доволі важко й зазвичай вона стає відома постфактум з виписки про штраф (€ 50-100).

Межі зони можуть залежати навіть від часу доби. Тому туристи зазвичай намагаються об’їжджати історичний центр Рима, Флоренції та Мілана.

Безкоштовне стокове фото на тему «веснянка, веснянки, вираз обличчя»

Тримайте себе у руках

До речі, в Італії існує заборона цілуватися в авто. За порушення передбачений штраф в € 500.

Нестриманість, правда у вигляді непристойних жестів, карається на дорогах Данії. В цьому випадку доведеться розлучитися з сумою від декількох сотень до кількох тисяч євро.

А в багатьох містах Австрії покарають за звуковий сигнал.

Крім того, в цій країні офіційно заборонені відеореєстратори. Їх використання вважається втручанням в особисте життя.

Зате в Німеччині практично не існує заборон. Там водіям дозволяють їздити голяка. Хоча поліцейські все ж радять взутися.

На противагу такій свободі в Таї штрафують автомобілістів без сорочки.

У Мексиці не рекомендуємо фарбуватися за кермом або голитися. За це передбачено серйозний штраф.

Безкоштовне стокове фото на тему «автомобілі, Будинки, вказівки»

З турботою про слабших

Ще одна незвичайна мексиканська вимога — заборона їздити на віслюку без прав.

Ця тварина вважається видом особистого транспорту, тому в правах повинна бути і його фотографія.

В ОАЕ трепетно ​​ставляться до верблюдів. У них перевага на дорозі та право спокійно пересуватися по шосе.

Влада Данії теж піклуються про тварин. Так, кожен автолюбитель перед поїздкою зобов’язаний переконатися, що під його машиною не сховалася кішка.

Якщо хоч одна з них загине під колесами, водія швидше за все притягнуть до відповідальності за жорстоке поводження з тваринами.

Безкоштовне стокове фото на тему «copy space, veggie, алкоголь»

А якщо трошки?

Як не дивно, але ПДР різних країн не однаково ставляться до випивки за кермом. 

Так, у незначній кількості європейських держав (Чехія, Угорщина, Румунія, Словаччина) для водіїв діє сухий закон, згідно з яким в крові в принципі не повинно бути алкоголю.

А у Франції кожен автовласник зобов’язаний мати в бардачку алкотестер або вільні € 11. Ця вимога стосується й мотоциклістів

Однак в більшості країн все ж можна сідати за кермо, коли трошки випили: ви будете чисті перед законом, якщо рівень алкоголю в крові не перевищить 0,5 проміле.

А в деяких країнах вимоги до тверезості ще більш ліберальні: так, наприклад, у Великій Британії та Ліхтенштейні, так само як і на Мальті, можна веселитися за кермом до тих пір, поки вміст алкоголю знаходиться в межах 0,8 проміле.

Але справжній рай для любителів випити — Уругвай. Тут алкогольне сп’яніння — пом’якшуюча обставина. У разі ДТП нетверезий водій може розраховувати на менш суворе покарання, ніж тверезий.

А ось в Бразилії до алкоголю ставляться дуже жорстко. Настільки, що навіть ігнорують смерть: людину, яка загинула в ДТП, обов’язково перевірять на наявність алкоголю в крові.

На Кіпрі до вживання алкоголю прирівнюють перекус за кермом. Навіть воду пити не можна. Таким чином уряд прагне виключити зайву небезпеку на дорогах. Правопорушників відповідно чекає штраф.

В Японії відповідальність за п’яного водія таксі несе в тому числі пасажир. І перш ніж сісти в салон, він повинен переконатися, що таксист тверезий. В Японії шанобливе ставлення до оточуючих проявляється і в тому, що не можна навіть випадково забризкати пішоходів водою або брудом. В іншому випадку доведеться розлучитися зі значною сумою.

Безкоштовне стокове фото на тему «автобус, автобуси, автомобіль»

Перевага не завжди праворуч

В Європі правила проїзду перехресть у своїй більшості схожі до наших. Проте слід мати на увазі, що на перехрестях з круговим рухом головним завжди той, хто їде по колу.

А от в США вже зовсім інша ситуація. Там перевагу при проїзді перехрестя має той, хто раніше до нього під’їхав. При цьому в більшості штатів дозволено повертати праворуч при червоному сигналі світлофора.

У Таїланді ще цікавіше: першим проїде той, хто раніше моргнув фарами.

А в Індії право переважного проїзду має водій більшого транспортного засобу.

Безкоштовне стокове фото на тему «авто, автомобіль, вітрове скло»

Дивна дивина

У Фінляндії водій таксі за право включити для пасажирів радіо зобов’язаний щорічно платити € 30.

Річ у тім, що спільне прослуховування музики прирівнюється до надання додаткової підприємницької послуги. Тому у всіх фінських таксі економкласу панує тиша.

У Люксембурзі кожен автомобіль повинен обладнуватися склоочисниками, незалежно від наявності скла.

У Швейцарії забороняється мити авто у неділю, а також виїжджати в місто Церматт на машинах, оснащених паливним двигуном. По ньому можна пересуватися тільки на електромобілях, конях або велосипедах.

У Греції співробітники поліції мають повноваження самостійно сідати за кермо неправильно припаркованого авто, щоб відігнати його в інше місце.

По-своєму борються за безпеку на дорозі й в США. так:

  • в Алабамі забороняється керувати машиною з зав’язаними очима;
  • в Каліфорнії можна вистрибувати з салону на швидкості 100 км / год;
  • в Теннессі покарають за стрілянину з автомобіля, що рухається по китах. І не важливо, що у штату немає виходу до моря.

Джерело: automobili.com, rosdorznakservis.com, autolirika, ilex, fastmb

Фото: Pexels