Емоційне виснаження та як з ним боротися


Емоційне виснаження — це стан спустошення, який викликаний накопиченням стресу на роботі та/або в особистому житті. Іноді цей же термін використовується для опису «вигорання» та відчуття нестачі енергії для виконання повсякденних обов’язків.

Ніхто з нас не застрахований від емоційного виснаження, але існує кілька способів, які допоможуть вам передбачити його наближення та, можливо, навіть запобігти. Ми підібрали кілька ознак того, що ви — емоційно виснажені, та поради, що з цим робити.

Безкоштовне стокове фото на тему «бездротовий, великий план, використання»

Ви постійно дратівливі

Коли ви емоційно виснажені, вам стає важко контролювати те, що ми називаємо ірраціональним гнівом або просто раптовими спалахами гніву. 

Насправді, коли ви близькі до емоційного вигоряння, то відчайдушно намагаєтеся зберегти холоднокровність та слідувати звичному графіку. Це вимотує.

У такі моменти, коли ви змучені та потребуєте перезавантаження, вам куди легше піддатися гніву та дратівливості. Емоційне виснаження просто шукає вихід, і йому все одно, що ви можете на комусь зірватися або потрапити в неприємну ситуацію через це.

Ви можете шкодувати про те, що зробили, але в сам момент гніву ви тимчасово втрачаєте здатність контролювати себе.

Рішення:

Один з найпотужніших способів, який допоможе вам позбутися гніву, — це дихання.

Коли ви лютуєте або лише починаєте закипати, ваше дихання та серцебиття частішають, що і призводить до активації реакції «бийся або біжи». Коли це спрацьовує, вам стає важко мислити раціонально або приймати зважені рішення. Так що в першу чергу старайтеся заспокоїти дихання.

Безкоштовне стокове фото на тему «висіння, волохатий, Деревина»

У вас відсутня мотивація продовжувати щось робити

Занадто великий стрес може позбавити вас навіть найрадісніших планів та ініціатив. Він змушує відчувати, що попри зусилля вам не вистачить емоційних сил, щоб чогось досягти. Такий стан може ускладнити процес роботи, розв’язання задач та отримання задоволення від створення чого б то не було. 

На фізичному рівні стрес та відсутність мотивації можуть підірвати ваш стан до такої міри, що ви почнете відчувати млявість та відсутність апетиту. Ви також можете проявляти апатію стосовно речей, які зазвичай приносять вам щастя. 

Рішення:

Один з робочих способів привести себе до ладу — аналіз ситуації. Тобто ви повинні постаратися зрозуміти, чому у вас відсутня мотивація.

Можливо це через те, що ви занадто сильно заганяєте себе, а ваш список справ став занадто об’ємним. Якщо це так — ви повинні навчитися викреслювати непріоритетні справи зі списку та присвячувати цей час собі.

Або ви можете занадто багато робити для інших, при цьому ігноруючи свої власні потреби.

Безкоштовне стокове фото на тему «copy space, бездротовий, Біда»

Ви постійно відчуваєте себе втомленим та погано спите

Ви можете подумати, що почуття емоційної спустошеності змусить вас засинати, як тільки ваша голова торкнеться подушки. Насправді все зовсім не так. Емоційна спустошеність приходить разом з безсонням, яке негативно впливає на ваше здоров’я.

Надзвичайно важливо щодня спати достатню кількість годин (від 7 до 9). Без цього ви просто виснажуватиме своє тіло, не даючи йому відпочивати. 

Зверніть також увагу, чим зайняті ваші думки перед сном. Може, ви працюєте над незакінченими завданнями, намагаючись заснути, або згадуєте про щось важливе.

Рішення:

Один зі способів покращити сон — перетворити процес засинання в рутину. 

По-перше, старайтеся засинати в один і той же час, тоді у певну годину ви автоматично відчуватимете сонливість.

По-друге, намагайтеся не використовувати електроніку за годину до сну (і це як мінімум).

Безкоштовне стокове фото на тему «Біда, біль, втомлений»

Ви відчуваєте себе загнаним в кут

Коли ви відчуваєте себе емоційно спустошеним, вам важко змінити свій погляд на будь-яку проблему.

Якщо ви намагаєтеся знайти вихід із ситуації, що пов’язана з роботою, відносинами або іншими сферами життя, емоційна спустошеність може стати вашим стримувальним фактором для створення позитивного погляду на те, що відбувається.

В якийсь момент всі ми починаємо відчувати, що застрягли в якійсь життєвій проблемі. Це і є перша ознака емоційного виснаження.

Рішення:

Один зі способів позбавитися від ознаки емоційного виснаження — звернутися за допомогою. Ви можете поспілкуватися з кращим другом або членом сім’ї, або, якщо емоційне спустошення не проходить тривалий час, звернутися до спеціаліста.

Джерело: delta-med.com.ua, uk.wikipedia.org, brodude.com

Фото: Pexels