Способи перемогти свого внутрішнього перфекціоніста


Коли навколо стільки стартаперів, бізнес-тренерів та інших популяризаторів успіху, дозволити собі неідеальність стає все складніше. Але часто замість мотивації  приходить стрес та депресія. Сьогодні ми розповімо, як до такого не доводити.

Перфекціоніст — той, хто переконаний, що повинен зробити все ідеально. Вам весь час здається, ніби можна зробити ще краще.

В принципі, перфекціонізм потрібен будь-якій свідомій людини — без нього не вийде розвиватися та самовдосконалюватися. Але в якийсь момент можна виявити, що він став проблемою: коли людина починає думати, що результат роботи повинен бути тільки ідеальним і ніяким іншим. І тут відкриваються погані сторони перфекціонізму. Це патологічний перфекціонізм.

Починається нескінченне самобичування та самокритика. Порівняння себе з іншим та негативні думки. Проте й від цього існує панацея.  Якщо ви вже встигли діагностувати у себе перманентну апатію на тлі нескінченного прагнення до самовдосконалення — читайте наш рецепт по боротьбі з цією недугою.

Зрозумійте, що краще зробити погано, ніж не робити зовсім

Якщо уявити досягнення успіху як подорож, то одержимість перфекціонізмом не дає вам навіть вийти з дому. Надмірне прагнення до ідеалу — найгірший ворог будь-яких змін. Навіть найгірша реальність краще вигаданого ідеального світу хоча б тому, що вона існує не лише у вашій голові. 

Перфекціонізм паралізує, змушуючи буксувати на місці. Ви, звичайно, знаєте, як все повинно складатися насправді, і посміювалися над безглуздими спробами інших досягти того самого ідеалу. При цьому самі нічого не робили. Продовжуйте в тому ж дусі, і у вашому житті ніколи нічого не зміниться.

Прийміть свої недоліки

Не здумайте прийняти їх за свої гідності чи щось на кшталт цього. Просто визнайте, що ви не ідеальні.

Добре б уточнити, в чому саме, як це виправити, тоді критика стане цілком конструктивною. Але і саме усвідомлення факту, що ви не можете бути хорошими у всьому, вже стане ефективним щепленням від перфекціонізму.

Суть самовдосконалення не в тому, щоб не помічати свої погані сторони, а в тому, щоб знати їх і намагатися виправити. Крім того, як знати, що це саме недолік? Якщо це не заважає жити вам та навколишньому світу, то, може, най так і буде.

Не порівнюйте себе з іншими

Переставайте на постійній основі моніторити соціальні мережі у пошуках приводів для самознищення. Одна справа, коли чийсь приклад надихає на подвиги, інша — коли від виду чужого успіху вам хочеться забитися в кут і померти. 

Завжди тримайте в голові той факт, що ви бачите тільки те, що вам показують. Часто за звабливими красивими історіями може зберігатися величезна купа проблем.

Переставайте боятися

Страх помилитися неминуче призводить до провалу. Хтось пояснює це тим, що думки матеріальні: представляючи невдачу, ви притягуєте її. Як ви можете щось зіпсувати, навіть не почавши цього? Як ви можете домогтися чогось, навіть не спробувавши?

Не намагайтеся відповідати чиїмось очікуванням

Всі спроби оточуючих пояснити вам, яким ви повинні бути, — це лише бажання зробити вас зручними. Часто ми помилково приймаємо чужі уявлення про ідеал за свої. В епоху глобалізації та мас-культури це не дивно, але боротися з течією все ж потрібно.

Зрозумійте, що досконалість — це ілюзія

Перфекціонізм — як щастя: швидше за стан розуму, ніж реальність. Згадайте дядечка Ейнштейна з його теорією відносності та зрозумійте, що ідеал — досить умовне поняття. 

Усвідомлення того, що досконалість недосяжна, не означає, що потрібно покриватися цвіллю. Просто часто ми хочемо отримати все та відразу, тому й стоїмо на місці замість поступового руху маленькими кроками.

Розвивайте самоіронію

Кращий спосіб пережити невдачу — гарненько над нею посміятися. Самоіронія — це ознака розуму. Тільки погляньте, як смішно ви втрачаєте свої можливості через страх помилки. Уміння вчасно посміятися зніме напругу та допоможе повернутися до роботи. Тільки не захоплюйтеся й не перетворюйте це у самокатування.

Не перебільшуйте ризики

Відчуваючи страх перед якоюсь справою, зрозумійте, що ви втрачаєте у разі невдачі. Якщо це не ваше життя, то заспокойтеся. Психологічно іноді корисніше применшити важливість якоїсь події. Це звільнить від зайвої напруги та бар’єрів і допоможе граючи виконати найскладнішу роботу.

Робіть висновки зі своїх помилок

Закінчуйте нити та приступайте до аналізу ситуації. Зрозумійте, що призвело до провалу та як це можна виправити. Думайте про те, як поліпшити те, що вже зробили, а не власні фантазії. У всіх інколи щось не виходить. Можна довго про це міркувати, а можна отримати користь та забути.

Джерело: help.miratext.com, brodude.com

Фото: Pexels