Суд розділив спадок за законом 1925 року


Суд в Великобританії вирішив казус, пов’язаний із розділом спадщини одночасно померлого подружжя, грунтуючись на нормі майже вікової давнини, яка до цього застосовувалася лише кілька разів.

Приводом для судового розгляду стала раптова смерть 79-річного Джона та 69-річної Енн Скарла, що мали дітей від попередніх шлюбів, повідомляє The Telegraph.

У жовтні 2016 року подружжя виявили мертвими в їхньому приватному будинку в графстві Ессекс через кілька днів після 26-ї річниці весілля. Тіло Джона було знайдено в вітальні, а Енн — у ванній. Вони пролежали там не менше кількох днів. Через різницю температур в приміщеннях експерти не змогли встановити не тільки точний час, а й конкретну дату смерті кожного з подружжя. Розтин показав, що обидва страждали захворюваннями, які в їхньому віці могли привести до летального результату. Офіційною причиною смерті було оголошено переохолодження.

Боротьба за спадок, головним активом якого був будинок вартістю 280 тис. £, розгорнулася між двома зведеними сестрами — Ганною Вінтер і Девора Катлер. Вінтер наполягала, що її мачуха померла першою, отже, її рідний батько, залишаючись короткий час живим, «технічно» став спадкоємцем нерухомості. На цій підставі вона вимагала передати право володіння майном їй. Основним аргументом адвокатів Вінтер були дані експертів, які, вивчивши ступінь розкладу тіл, висловили припущення на користь такої версії.

Втім, Катлер і її адвокати пропонували суду при вирішенні спору скористатися статтею із Закону про власність 1925 року, що стосується «одночасної смерті» власників майна. У ньому записано, що в разі неможливості встановити черговість смерті слід вважати довше прожившим того, хто більш молодий за віком.

Високий суд Англії та Уельсу виніс рішення на користь Катлер. Суддя Філіп Крамер погодився, що ступінь розкладання тіл через різний мікроклімат в кімнатах, де були знайдені подружжя, не є достовірним доказом черговості смерті. У зв’язку з цим суддя застосував положення закону 1925 року. За рішенням суду Вінтер, яка програла спір, повинна буде виплатити понесені обидвом сторонами судові витрати, які склали не менше 150 тис. £.

Як зазначає The Telegraph, досі суди в Великобританії тільки тричі при прийнятті рішень застосовували статтю про «одночасну смерть» власників — в 1940, 1958 і 1963 роках.

Фото: 18000.com.ua