Феміда або ж Теміда: історія богині права, справедливості й законного порядку


Феміда, також Теміда, Теміс (грец. Θέμις, у латинізованому запису Themis) — у давньогрецькій міфології — дочка Урана й Геї, друга законна дружина Зевса, від якого народила ор і мойр, богиня права й законного порядку.

Була порадницею Зевса і наглядала за тим, щоб ні люди, ні боги не порушували законів. Жертовники Феміди ставили в місцях, де відбувалися народні зібрання, щоб вона своєю присутністю вносила в наради дух добра й справедливості.

Її називали рятівницею і покровителькою пригноблених, бо вона нарівні з Зевсом стежила, щоб не кривдили людей бідних і тих, які потребують допомоги. У багатьох грецьких містах їй будували храми, часто поблизу храмів Геї або Деметри.

Зображували її суворою жінкою із зав’язаними очима (символ неупередженості), з рогом Амальтеї, й терезами або мечем у руках.

Володіючи даром пророцтва, Феміда відкриває Прометею таємницю, що одруження Зевса на Фетіді призведе до народження сина, який скине Зевса. Від матері Геї вона отримала Дельфійський оракул, де пророкувала, який передала своїй сестрі Фебі, та віддала його своєму онукові Аполлону.

Феміда допомагає Зевсу розв’язати Троянську війну. Скликає богів на раду.

Феміда першою навчила людей прорікання, жертвоприношення і божественних обрядів. Винайшла героїчний гексаметр.

Феміда була великою богинею, яка керувала 13-місячним роком, розділеним на два сезони літнім і зимовим сонцестоянням.

За Гесіодом («Теоґонія»), від шлюбу Зевса (грец. Ζεύς) — досконалості та Феміди — вічного природного порядку, народжуються ори Діке (грец. Δίκη) — справедливість, Евномія (грец. Ευνομία) — благозаконня, та інші.

Зевс творив правосуддя у присутності Феміди та Діке.

На честь богині названо астероїд 24 Феміда.

У давньоримській міфології Феміді відповідає богиня Юстиція.

Джерело