Єврокомісія спробувала заборонити національну страву Бельгії через її шкоду для здоров’я
Бельгійських політиків обурила спроба Європейської комісії змінити спосіб приготування національної страви країни — картоплю фрі подвійного обсмаження, що вони сприйняли за спробу заборонити її загалом. Вони назвали це злочином проти народу.
Фахівці Єврокомісії стверджують, що при обсмажуванні картоплі за певних умов і температури утворюється акриламід — канцероген. Вони запропонували обробляти бульби парою або кип’ятком перед приготуванням. У Бельгії переконані, що це неминуче зіпсує традиційний смак страви.
Міністр туризму королівства Бен Вейтс закликав Єврокомісію подумати про культурну цілісність Бельгії:
Важливо пам’ятати про те, що не варто вживати заходів, які матимуть наслідки для нашої багатої гастрономічної традиції, — цитує The Guardian лист міністра комісарові ЄК з харчової політики Вітенісу Андрюкайтису.
Видання пояснює, що Єврокомісія збирається тільки рекомендувати бланширування картоплі, про повну заборону мова не йде.
Ми визначаємо механізм регулювання, який зобов’яже працівників харчової промисловості дотримуватись певних правил,щоб зменшити вміст акриламідів в їжі, — наголосив представник ЄК.