Фрази, що видають юриста


Часто юристи використовують фрази, які людині не з професії важко зрозуміти. Іноді в таких випадках жартують, що потрібен перекладач з юридичної на людську мову.

Lойер проаналізував, які фрази найчастіше вживають юристи, навіть не помічаючи, що їх часом не розуміють.

З огляду на свою специфіку, юридична робота дуже часто вимагає точності використовуваних виразів і формулювань, що, безумовно, створює відчуття, що юристи розмовляють своєю мовою. До цього ще додайте юридичну техніку, використовувану в викладенні нормативно-правових актів, яких без міцних нервів неосвідомленій людині не подужати.

Проте, завжди ясно, хто перед вами: юрист або не юрист. Адже такі фрази можна почути тільки з вуст представника юридичної професії:

 «Матеріальні і процесуальні норми»

Іноді складно пояснити простою людською мовою, що це означає. Але юристи вміло керуються такими категоріями, розписуючи свої апеляційні і касаційні скарги, та звинувачуючи суддів попередніх інстанцій в неправильному застосуванні матеріальних і процесуальних норм.

Для юристів все очевидно: є матеріальні норми, що регулюють самі правовідносини, а є процесуальні норми, що регламентують порядок здійснення певних дій

 «Фізичні та юридичні особи»

Всі люди і організації світу в очах юриста діляться тільки на 2 типи: фізичні та юридичні особи (з витікаючими звідси відгалуженнями, типу, «філія», «представництво»). Навіть державні органи, в кінцевому підсумку, для юристів представляються просто юридичними особами, правда, зі своїми особливостями.

«Презумпція»

Це слово на простій людській мові означає «припущення». Але юрист вважає, що це не просто припущення, а таке припущення, яке правомірно допускається законом, і яке майже є фактом, якщо тільки немає доказів зворотного. Найбільш популярною є, звичайно, «презумпція невинуватості».

«Робота чи послуга»

Так, юристи навіть ці слова використовують виключно за своїм призначенням. Справжні юристи знають, що «робота» «виконується», а «послуга» «надається». Крім цього, у «роботи» є матеріалізований результат (картина, наприклад), а у «послуги» – немає (послуги з масажу тіла, припустимо). Якщо перед вами людина, яка розбирається в цьому, швидше за все, він послухав в минулому лекції з цивільного права, як мінімум.

 “Склад злочину”

Це просто напівбожественний фетиш для фахівців з кримінального права і процесу. Немає «складу злочину» – немає нічого. Якщо ваш співрозмовник розчленовує склад злочину за елементами і каже про об’єкт і об’єктивну сторону, суб’єкт і суб’єктивну сторону, не втрачайте увагу до нього. Він знає про що говорить – він юрист.

 “Суспільні відносини”

Можливо, не всі юристи використовують цей вислів щодня, вміло замінюючи його «правовідносинами», але будьте впевнені, десь в голові кожного юриста цей вираз міцно сидить як результат зубріння численних юридичних дефініцій. Так, до речі, можна впізнати студента юридичного факультету.

 “Нормативно-правові акти”

У найзагальнішому значенні, це страшне слово означає тільки закони і підзаконні акти, в яких містяться норми права. Але коли юрист використовує цей вислів, він чітко знає про що йде мова (назву, дату прийняття, орган прийняття, юридична сила і так далі). Більше того, найбільш допитливі з юристів ще й відрізняють «нормативні акти» від «нормативно-правових актів» та «ненормативних актів».

“Юридична сила”

Звучить, звичайно, красиво, але це просто означає застосовність будь-якого юридичного документа в даний час на даній території.

 «Неналежне виконання договору»

Так кажуть тільки юристи, і мають на увазі всі випадки, коли хтось щось робить не так, як повинен був робити за договором.

Юридична наука не є точною наукою, але, на думку більшості юристів, повинна бути такою. І коли юрист в точності відтворює термін, він прагне використовувати усталену формулу як в математиці і не придумувати щось нове. Такі формули є кодом для спілкування в професійному співтоваристві, і не потребують додаткового роз’яснення.