У школах Туреччини більше не викладатимуть теорію еволіції


Турецька влада оголосила, що теорію еволюції більше не будуть викладати в школах країни.

В опозиції кажуть, що це продовження ісламізації республіки. Про це пише the guardian 

Нагадаємо, в січні 2017 року заступник прем’єра Нуман Куртулмуш в інтерв’ю CNN Türk назвав концепцію Дарвіна лише однією із точок зору, причому «архаїчною та спростованою». У червні стало відомо, що турецька влада взагалі узгодила виключення теорії про походження видів з курсу навчання, про що оголосив міністр освіти Альпаслан Дурмуш.

«Зародження життя і еволюція» замінить розділ «Живі організми і довкілля», в якому школярам розкажуть про вплив екологічних факторів на генотип. При цьому число занять по релігійній культурі і етиці збільшиться до двох годин на тиждень. Також розширення торкнеться уроків образотворчого мистецтва і музики, тоді як курс іноземних мов пропонується скоротити.

За словами міністра освіти, відмова від викладання теорії походження видів в старших класах обумовлена складністю предмета. «Ми вважаємо, що ця тема поза розумінням учнів середньої школи», – заявив міністр. Остаточне рішення про такі поправки буде прийнято на наступному тижні.

На думку турецької опозиції, ці зміни відбуваються через загальну політику ісламізації, яку провадить влада президента Реджепа Ердогана. На підтвердження цього вони наводять інший факт: зі шкільного курсу планують виключити розділ, присвячений першому президенту Туреччини Мустафі Кемалю Ататюрку, який окрім багатьох інших реформ саме і розділив державу та церкву.