Меню школярів стане більш здоровим та різноманітним, — проект доступний для обговорення


Харчування дітей в навчальних закладах може стати більш здоровим та різноманітним. При розробці меню, увага буде спрямована на зменшення ризику набору зайвої ваги дітьми і підлітками, виникнення ожиріння, цукрового діабету, серцево-судинних і онкологічних захворювань в дитячому та підлітковому віці.

Для цього в навчальних закладах пропонують насамперед заборонити продаж і використання при приготуванні їжі продуктів з надмірною калорійністю і надмірним вмістом солі, цукру, насиченого жиру і транс-жирів.

Крім того, до харчування в навчальних закладах встановлюються наступні вимоги:

  • щоденне харчування має бути різноманітним і включати продукти харчування з різних харчових груп;
  • харчування має включати в себе продукти з основних груп: зернові продукти або картоплю, фрукти або овочі, молоко або молочні продукти, м’ясо, рибу, яйця, горіхи, бобові, насіння, а також жири;
  • щоденне меню повинне включати як мінімум 4 страви;
  • в дошкільних установах, де дитина проводить більше 5 годин на день, подаються як мінімум 2 основних страви – сніданок і обід;
  • обід повинен містити 30% від добової потреби в енергії.

Вимоги мають рекомендаційний характер для суб’єктів господарювання і можуть вживатися ними як джерело інформації про основні положення здорового харчування дітей.

Проект методичних рекомендацій щодо здорового харчування дітей в навчальних закладах доступний для обговорення. Бажаючі можуть направить свої пропозиції і зауваження на адресу: 01601, Київ, вул. Грушевського, 7.