Обшук у адвоката: як захистити гарантії професійної діяльності


Костянтин Пінчук

Адвокат АО “Національна колегія адвокатів”, учасник Комітету з захисту прав адвокатів Ради адвокатів Київської області


Останнім часом непоодинокими є випадки грубого порушеня гарантій здійснення адвокатської діяльності шляхом проведення обшуків житла адвоката чи приміщень, де він здійснює адвокатську діяльність. При чому, як показує практика, зазвичай такі слідчі дії проводяться з метою відшукання та вилучення доказів, які можуть довести вину клієнта адвоката, а не самого адвоката.

Наприклад, в ухвалі слідчого судді, якою надано дозвіл на проведення обшуку, вказується ім’я або назва певної фізичної чи юридичної особи і, відповідно, надається дозвіл на відшукання та вилучення документації, яка пов’язана з даною особою.

Однак, працівники правоохоронних органів, «прикриваючись» такою ухвалою, ретельно вивчають абсолютно всі документи, які знаходяться в розпорядженні адвоката і становлять адвокатську таємницю. Найбільш розповсюдженою відповідю на зауваження стосовно того, що правоохоронці оглядають справи по особам, які не зазначені в ухвалі слідчого судді, є фраза: «можливо Ви ховаєте потрібні нам документи в інших папках».

Чи є така практика незаконною? Безперечно. У зв’язку з чим представниками Комітету з захисту прав адвокатів Ради адвокатів Київської області було напрацьовано алгоритм дії при проведенні обшуку у адвоката. Зокрема, було запропоновано, що документи, які становлять адвокатську таємницю, оглядаються виключно представником Комітету з захисту прав адвокатів відповідної Ради адвокатів на предмет наявності документів, зазначених в ухвалі слідчого судді. Однак, на жаль такий алгоритм не знайшов підтримки у керівництва НААУ, у зв’язку з чим адвокати залишились один на один з даною проблемою.

Про що ж слід пам’ятати адвокату, до якого «завітали» з обшуком працівники правоохоронних органів?

Перш за все про норму, закріплену в п. 2 ст. 23 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», відповідно до якої під час проведення обшуку чи огляду житла, іншого володіння адвоката, приміщень, де він здійснює адвокатську діяльність, тимчасового доступу до речей і документів адвоката має бути присутній представник ради адвокатів регіону.

Тому можна порадити адвокатам зберегти в телефонній книзі мобільного телефону номер «гарячої лінії» Комітету з захисту прав адвокатів або, в разі відсутності такого Комітету, самої Ради адвокатів відповідного регіону.

Вказаний номер має бути розміщений на офіційному сайті Ради адвокатів регіону.

Якщо правоохоронці не повідомили або відмовляються повідомляти Раду адвокатів регіону про проведення обшуку у адвоката, ніхто не позбавляє Вас можливості зробити це самостійно.

Разом з тим, слід пам’ятати, що всі докази, які були вилучені під час проведення обшуку у адвоката, без участі представника Ради адвокатів відповідного регіону або належного підтвердження того, що правоохоронцями було завчасно повідомлено Раду адвокатів регіону про проведення обшуку, в подальшому можуть бути визнані недопустимими.

Саме для контролю дотримання гарантій адвокатської діяльності, в тому числі під час проведення обшуку, і були створені відповідні Комітети з захисту прав адвокатів.

Також слід пам’ятати, що для максимального дотримання гарантій адвокатської діяльності у адвоката має бути договір про оренду, користування тощо відповідного приміщення, в якому він здійснює свою адвокатську діяльність.

Надання копії такого договору або іншого документа правоохоронцям перед початком проведення обшуку дуже сильно звужує їм «поле для маневрів».

Щиро сподіваюсь, що дана інформація хоч трохи зможе допомогти адвокатам в суворих умовах сьогодення.

__________

Редакція може не поділяти думки авторів у розділі «блоги».