ЄСПЛ підтримав заборону на носіння бурки і нікаба в Бельгії


Європейський суд з прав людини визнав, що введена в Бельгії заборона на носіння бурки і нікаба не порушує права людини.

Згідно з рішенням ЄСПЛ, заборона відповідає нормам демократичного суспільства і її можна розглядати в якості однієї з важливих “умов спільного проживання”, яка спрямована “на захист прав і свобод інших громадян”.

В ЄСПЛ звернулися троє мешканок Бельгії, які наполягали на тому, що заборона на носіння мусульманського одягу, що повністю закриває обличчя, порушує їх права. Двоє з них вимагали визнати таким, що порушує їх права чинну з 2011 року загальнонаціональну заборону на носіння бурки і нікаба.

Обидві жінки відстоювали своє право з’являтися в громадських місцях в нікаб – мусульманському жіночому головному уборі, що закриває обличчя, з вузьким прорізом для очей. Загальнонаціональний закон намагалися оскаржити в Страсбурзі мешканка міста Схарбек громадянка Бельгії Самія Белкасем і громадянка Марокко Яміна Оссар, що живе в місті Льєж.

Белкасем зізналася, що після введення заборони перестала носити нікаб з побоювань, що її можуть оштрафувати або посадити у в’язницю. Оссар воліла зовсім не виходити на вулицю, щоб дотримати релігійні приписи і не порушити законів країни.

Ще одна жінка – бельгійка Фозія Дакір – поскаржилася на аналогічні заборони, введені трьома бельгійськими муніципалітетами ще в 2008 році.

Бельгія ввела в 2011 році “з міркувань безпеки” загальнонаціональну заборону на носіння бурки і нікаба в громадських місцях. Ще до введення загальнонаціональної заборони, в 2008 році, заборонити носіння бурки вирішила влада кількох муніципалітетів (Пепенстер, Дізон і Вервье).

ЄСПЛ постановив, що загальнонаціональна заборона на носіння бурки і нікаба не порушує прав на повагу до приватного і сімейного життя, права на свободу вираження думки, совісті і релігії (ст. 8-9 Конвенції з прав людини). Також суд не виявив порушень ст. 14 (заборона дискримінації).

Аналогічне рішення суд виніс і за зверненням Фозіі Дакір, яка намагалася оскаржити розпорядження трьох муніципалітетів країни.

Жінки можуть оскаржити рішення суду, звернувшись до Великої палати ЄСПЛ протягом трьох місяців.

За останні кілька років ряд європейських країн ввели обмеження на носіння в громадських місцях жіночого мусульманського одягу. Франція в 2011 році стала першою європейською країною, яка офіційно заборонила носити бурки і нікаб в громадських місцях. У тому ж році заборона на носіння жіночого мусульманського одягу, що приховує обличчя була введена в Бельгії.