Юрист & прокуратура: правова війна?


Приморський районний суд Одеси задовольнив скаргу юриста Олександра Рябця і зобов’язав прокуратуру внести відомості в ЕРДР щодо неправомірних дій, скоєних стосовно юриста.

Суть скарги полягала в тому, що посадові особи наглядового відомства не внесли в ЕРДР відомості про погрози, які надійшли на адресу юриста в середині весни 2017 року.

Іноді правове поле України перетворюється в “поле бою”, на якому розпалюється війна представників влади, правоохоронних органів та правозахисних організацій. Здавалося б, мета одна – захищати права і свободи людини. Однак на практиці виникають ситуації, коли ті ж представники правозахисних організацій змушені “воювати” за захист своїх прав і законних інтересів.

Так, нещодавно глава громадської організації «Союз юристів Одеської області» Олександр Рябець був змушений подати скаргу на незаконні дії представників прокуратури по невнесення відомостей в ЕРДР. Нагадаємо, юрист займається захистом авторських прав великих міжнародних правовласників.

За словами останнього, в квітні цього року, два одеських бізнесмена і за сумісництвом депутата міськради погрожували йому, щоб уникнути штрафу за порушення Закону «Про авторські і суміжні права».

10 травня Олександр Рябець направив в прокуратуру заяву про скоєння стосовно нього даного правопорушення. Відповідно до норм законодавства, співробітники відомства повинні були не пізніше, ніж через 24 години після отримання документа, внести відомості по цій справі в ЕРДР. Однак вони вони цього не зробили. В результаті юрист звернувся до суду, який зобов’язав прокуратуру внести відомості в ЕРДР.

Якщо представникам правозахисних організацій доводиться “боротися на полі бою” і “відвойовувати” свої права, то що говорити про простих громадян країни?

– Загрози і силові методи вирішення проблем повинні назавжди залишитися в минулому, якщо ми хочемо побудувати в Україні правову державу. Необхідно відстоювати свої права і захищати себе, щоб показати таким особистостям, які до сих пір не зрозуміли, що 90-ті пройшли, що ми не будемо мовчки сидіти і боятися або слухатися їх. Вони повинні зрозуміти, що в нашій країні існує закон, і їм, хочуть вони того чи ні, доведеться рахуватися з ним, – підкреслив Олександр Рябець.