Думайте, як мільярдер: як мислити щоб стати багатим


Якщо ви думаєте, як бідна людина, то й продовжите такою залишатися. Дженні Маршал з lifehack.org знайшла 10 ключових відмінностей у мисленні багатих та бідних людей.

1. Скептицизм vs довіра

Бідні люди найчастіше скептично ставляться до речей. Вони переконані в тому, що люди не можуть заробити великі гроші. Ви думаєте, що ваш роботодавець платить маленьку зарплату? Погана новина – ви концентруєтесь на негативі. З таким підходом ви завжди будете незадоволені.

Багаті люди частіше довіряють іншим. Це дозволяє їм вкладати гроші і заробляти на цьому. Багаті думають не про те, що втратять свої накопичення, а про те, як можна побільше на них заробити.

2. Проблеми vs рішення

Бідні люди зазвичай знаходяться в поганому настрої. Дійсно, складно радіти, коли грошей не вистачає. Але справа в тому, що бідні люди бачать проблеми, а не їх вирішення, шукають пояснення, чому в них не виходить. Наприклад, вони звинувачують уряд в нестачі робочих місць або просто засуджують інших людей.

Багаті люди також зіштовхуються з  проблемами, але вони схильні брати відповідальність на себе та усувати труднощі. Вони знають, що життя готує їм багато перешкод, але вони хочуть справлятися з ними та досягати успіху.

3. Вони vs ми

Працюючи в колективі, бідні люди відокремлюють себе від компанії. Вони не готові бути єдиним цілим разом зі своїм середовищем. Багаті мислять в категорії «ми». Вони вірять в колективну роботу. І це призводить до успіху.

Уявіть ситуацію – в ресторані вам подали не ту страву. Офіціант з мисленням «вони», у відповідь на скаргу відповість, що винен кухар, адміністратор або взагалі ви самі. Людина з мисленням «ми» принесе вибачення від імені ресторану і запропонує чай або каву в якості компліменту. Кому з них ви б залишили чайові?

4. Припущення vs питання 

Бідні люди бояться питати, тому через нестачу інформації вони постійно щось припускають. Це веде до помилок і змушує їх здаватися. Наприклад, вони сумніваються, що зможуть знайти високооплачувану роботу, тому не бачать сенсу її шукати. Відсутність питань погіршує їхнє становище.

З іншого боку, звичка ставити правильні питання дає багатим людям додаткові шанси на успіх. Наприклад, «а що, якщо я запитаю про цікаві вакансії в цій компанії?», «Що, якщо я просто напишу в кадровий відділ листа і там буде відкритою вакансія?». Налаштована на успіх людина, бачить потенціал у всьому і не закривається від можливостей припущеннями.

5. Важливість грошей vs важливість часу

Бідні люди вірять в те, що запорука успіху полягає у вмінні працювати багато. Питання нестачі грошей для них вирішується збільшенням годин роботи. Вони забувають про те, що важливо працювати не 24 години на добу, а головою, тобто найбільш ефективно розподіляти свій час.

Найцінніший ресурс для багатих людей – це час. Вони концентруються на найважливішому і менше витрачають часу на те, щоб просто щось заробити. Вони отримують задоволення від роботи, і це приносить їм ще більше грошей.

6. Критика vs подяки

Скарги та критика – спільна риса мислення бідної людини. Швидше за все, це риса передається з покоління в покоління. Небагаті люди схильні дивитися на світ з образою, позитивне мислення їм дається тяжко.

Багаті люди частіше дякують іншим за можливості і допомогу. Вони використовують позитивний образ мислення, який призводить до достатку. Успішні люди бачать подяку долі навіть в тому, що бідні вважають жахливим.

7. Змагання vs творчість

Бідні люди частіше конкурують. Вони бачать, що роблять інші люди і намагаються наслідувати їх. Вони знаходяться в «замкнутій коробці» та мають обмежене мислення, оскільки не намагаються вигадати щось своє.

Успішні люди здатні досягати успіху без суперництва з іншими. Вони просто вигадують щось нове, чого немає в інших, та лідирують без конкурентів.

8. Поради любителів vs поради експертів

Всі шукають поради, щоб вирішити свої проблеми. Бідні люди намагаються заощадити та отримати хорошу пораду безкоштовно. В такій ситуації велика ймовірність помилки, тому бідна людина піде хибним шляхом.

Багаті або успішні люди завжди шукають експертів та витрачають гроші на те, щоб отримати найкорисніші поради або рекомендації. Так вони можуть краще розібратися в проблемі і більше заробити. В результаті витрати на експертів стає гарною інвестицією.

9. Найдешевший спосіб vs найкращий

Як і в попередньому пункті, бідні люди будуть намагатися знайти найдешевший спосіб в будь-якій справі. Наприклад, купити дешевий одяг. Він може бути негарним або неякісним. У підсумку доведеться купити щось ще.

Багаті люди націлені на інвестування в найкращі шляхи вирішення проблем. Наприклад, якщо їм потрібен одяг, то вони намагаються купити його з якісного матеріалу та гарного бренду, щоб річ прослужила довго.

10. Хаос vs концентрація

Бідні люди схильні відволікатися на перегляд телевізору або інші цифрові розваги, що забирає у них час на інвестування в зростання та власний розвиток. Вони менше читають книги та рідше ходять на різні курси, віддаючи перевагу над ними відпочинку.

Успішні люди концентруються на цілі та намагаються відвідувати заходи, які допоможуть в їх розвитку. Знання – це сила, яка може привести до успіху. З цієї причини багаті люди рідко дивляться телевізор та менше витрачають час на розваги.

Висновки

Не має значення, в якому місті ви народилися і скільки у вас грошей. Важливим є ваш погляд на життя та мислення. Спробуйте думати, як це роблять багаті люди, і побачите, що підете по їхньому шляху.

Джерело: http://www.lifehack.org/