У Німеччині розробляють застосунок, який виявлятиме підозри на коронавірус


У Німеччині розробляють застосунок, який зможе визначати коло осіб, які фізично наближались до людини, інфікованої коронавірусом.

Про це пише TheBabel з посиланням на Deutsche Welle.

Основою застосунку буде технологія ближнього звʼязку Bluetooth, яка перетворює будь-який смартфон на приймач і передавач одночасно. Смартфон з таким застосунком і включеним Bluetooth сканує сигнал інших смартфонів, які знаходяться у невеликому радіусі.

Застосунок генерує і періодично змінює ідентифікаційний номер (ID), за яким неможливо виявити власника смартфону. Коли два таких смартфони перебувають певний час на відстані ближче, ніж декілька метрів один від одного, вони обмінюються своїми ID, зберігаючи їх лише в своїй памʼяті протягом двох тижнів. Тобто смартфони ведуть “щоденник контактів”.

Якщо пізніше власник одного зі смартфонів виявиться інфікованим коронавірусом і внесе в додаток відповідну інформацію, ID автоматично передається на сервер, доступ до якого мають тільки ці два гаджети. При цьому імʼя, номер телефону та інші персональні дані особи залишаються анонімними.

Інформація на сервері дозволяє розшифрувати ID всіх інших смартфонів, які перебували деякий час поблизу того, чий власник виявився інфікованим. У цих додатках зʼявляється сигнал тривоги з повідомленням про можливе зараження, а також рекомендацією здати мазок на аналіз і самоізолюватися. Але самі власники смартфонів з такими додатками, як і раніше, залишаються анонімними.

Фото: pixabay