У ВРУ пропонують запровадити “мінімальний посадовий оклад”


18 грудня 2019 року у Верховній Раді України тривають парламентські слухання щодо підготовленого Мінсоцполітики законопроєкту про відв’язку низки виплат від прожиткового мінімуму.

Як заявила Міністр соціальної політики України Юлія Соколовська, ця ініціатива дозволить акумулювати кошти і поетапно підвищити соціальні виплати найбільш вразливим групам населення. У перспективі – це збільшення їх розміру майже у два рази.

«Прожитковий мінімум втратив свій сенс, його підвищення не допомагає соціально вразливим групам населення, виплати яким становлять від двох прожиткових мінімумів, натомість він збагачує окремі групи посадовців, зарплати яких складаються з 30 чи 50 прожиткових мінімумів. В моєї бабусі пенсія 2100 гривень, їй не вистачає цих грошей, як і більшості пенсіонерам. Ми виправимо цю несправедливість, “відв’яжемо” прожитковий мінімум від нецільових виплат, це дозволить акумулювати кошти для його підвищення та вплинути на якість життя соціально незахищених груп», – сказала Юлія Соколовська.

Якщо законопроект схвалить Верховна Рада України, то з 1 січня 2021 року вводиться термін «мінімальний посадовий оклад», що планово становить 50% мінімальної заробітної плати для розрахунку зарплат працівників бюджетної сфери.

А штрафи/пені за різні порушення розраховуватимуть за новими термінами «розрахункова одиниця» та «штрафна ставка». Ці величини затверджуватимуться Державним бюджетом напередодні нового бюджетного року.

Фото: pon.org.ua