ВРУ зареєструвала законопроєкт Президента щодо злодіїв в законі


Президент Володимир Зеленський пропонує Верховній Раді внести зміни до Кримінального кодексу в частині відповідальності за злочини, вчинені злодіями в законі.

Законопроєкт № 2513 зареєстрований на сайті парламенту, однак його текст поки що відсутній.

Звернемо увагу, що наразі терміну «злочинна спільнота» немає в Кримінальному кодексі. Є стаття 28 КК, яка вводить поняття «злочин, вчинений групою осіб» або «злочинною організацією». Злочин визнається таким, якщо в його вчиненні брали участь три і більше осіб, які попередньо зорганізувалися у стійке обʼєднання «з розподілом функцій учасників групи».

«Це питання давно обговорювалось, багато над ним працювали, і от президент його вніс. Така ініціатива була і раніше — схожий законопроект подавали у 2015 році, але тоді парламент його не підтримав. Коли розробляли цей варіант, врахували ті зауваження, які висловлювали у 2015 році».

Йдеться про законопроєкт № 1188, який не був ухвалений у 2015 році. Він пропонував карати «створення злочинного співтовариства» строком від десяти до п’ятнадцяти років або довічним ув’язненням з конфіскацією майна.

Пізніше на сайті Верховної Ради зʼявився текст президентського законопроєкту. Згідно з ним, «злодій в законі» — особа, яка дотримується притаманних злочинному середовищу традицій і правил поведінки, користується авторитетом серед осіб, які вчиняли кримінальні правопорушення, керує, координує та/або організовує діяльність злочинної спільноти чи її частини або є учасником такої спільноти.

За створення злочинної спільноти та участь у ній документ встановлює покарання від 7 до 12 років увʼязнення. Перебування особи в статусі «злодій у законі» каратиметься позбавленням волі на строк від 7 до 10 років з конфіскацією майна.

Організація проведення зустрічі (сходки) представників злочинних організацій чи злочинних спільнот каратиметься позбавленням волі на строк від 3 до 6 років.

Джерело: TheBabel

Фото: lexinform.com.ua