Кабмін ухвалив Програму медичних гарантій та запровадив госпітальні округи


27 листопада 2019 року Кабінет Міністрів України, почавши другий етап реформування системи охорони здоров’я, схвалив Програму медичних гарантій, яка запрацює з 1 квітня 2020 року.

Програма діятиме для всіх видів допомоги: первинної, спеціалізованої, високоспеціалізованої, екстреної, паліативної, медичної реабілітації та реімбурсації ліків. Держава фінансуватиме такі послуги через Національну службу здоров’я України.

«Держава вже оплачує медичні послуги на рівні первинної ланки за принципом «гроші ходять за пацієнтом». Людина звертається до сімейного лікаря, педіатра або терапевта та отримує послуги безкоштовно. Лікар, який обслуговує багато пацієнтів, отримує гідну зарплатню. Тепер нові правила фінансування почнуть працювати для спеціалізованої медичної допомоги, так званої вторинної ланки, – зазначив Прем’єр-міністр Олексій Гончарук. – Для цього медичні заклади вторинного рівня повинні укласти договори з Національною службою здоров’я України. З 1 квітня програма медичних гарантій діятиме для всіх видів допомоги».

Згідно з рішенням Уряду, з 1 січня 2020 року продовжується фінансування з держбюджету медичних послуг для надання первинної медичної допомоги. Продовжується програма «Доступні ліки», яка буде розширюватися.

Договори про медичне обслуговування населення медичні заклади укладають з Національною службою здоров’я України. Для цього вони повинні перетворитися на комунальні некомерційні підприємства, поставити комп’ютери та інформаційну медичну систему для підключення до національної системи електронного здоров’я eHealth.

Уряд також ухвалив рішення щодо запровадження госпітальних округів для того, щоб пацієнти мали доступ до якісної та спроможної мережі медичних закладів. Окрім цього, українці зможуть швидко і зручно діставатись до них.

Фото: decentralization.gov.ua