З листопада на українців чекає зростання цін на газ, е-права та нова структура Митниці


Зростання цін на газ, зміни до Митної служби, впровадження е-водійських прав і відтермінування е-квитка у Києві, перезапуск пунктів на адмінкордоні з Кримом – все це очікує на українців на початку листопада.

Ціни на газ

Ціни на газ для промисловості зростуть майже на 20%. Мінімальна ціна для підприємств, якщо вони не мають боргів і закуповують понад 50 тис. кубів на місяць, становитиме 7 033,2 грн за тисячу кубів разом із ПДВ та вартістю транспортування.

У жовтні мінімальна ціна газу для промисловості становила 5 878,8 грн за тисячу кубів.

“Зміна зумовлена зростанням цін на газ на європейському ринку, звідки Україна імпортує газ. Так, ціни газу на європейських хабах з постачанням в листопаді перевищують поточні майже наполовину”, – пояснюють у “Нафтогазі”.

Ціни на імпортний газ також впливають і на ціну газу для населення.

Тож згодом ціни на газ для населення, тобто й тарифи на гарячу воду і опалення, мають теж зрости.

Оновлення Митної служби

Прем’єр Олексій Гончарук анонсував, що з 1 листопада почне працювати оновлена Митна служба.

“Ми сподіваємося, що 1 листопада запустимо нову митницю, й ви відчуєте зміни”, – заявляв прем’єр.

Наразі митниця є складовою Державної фіскальної служби. Наприкінці літа з неї було виокремлено Державну податкову службу, якій відійшли повноваження адміністрування податків.

Рішення про розділення ДФС на дві служби – податкову і митну – було ухвалене в грудні минулого року. Пізніше було оголошено конкурс на керівні посади у цих органах.

У конкурсі на посаду голови податкової служби переміг колишній заступник міністра фінансів Сергій Верланов, а митної – ексзаступник міністра економіки Максим Нефьодов.

Е-Водійські права

З листопада українські водії зможуть створювати власні е-посвідчення та е-технічні паспорти за допомогою мобільного додатка.

За повідомленням заступника міністра внутрішніх справ Сергій Гончаров, у листопаді на Єдиному державному веб-порталі електронних послуг буде доступний спеціальний додаток, за допомогою якого будь-який водій може створити електронний образ свого водійського посвідчення та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу (техпаспорт).

Створити цей електронний “образ” можна буде лише із документів нового зразка – платистикових.

Водійські права та технічні паспорти радянського зразка, а також заламіновані, які видавалися у 1990-2000-х роках, не підлягатимуть оцифровуванню.

Ці електронні документи матимуть таку саму силу як і оригінали. Відтак, водіям, які матимуть е-посвідчення, не треба буде мати з собою ще й традиційні.

Поліцейські перевірятимуть посвідчення за допомогою спеціальних техзасобів через QR-коди.

Хоча система мала запрацювати з 1 листопада, станом на 12.00 вона досі не функціонує.

Е-квиток у столиці

Київ відтермінував запланований на 1 листопада запуск е-квитка для проїзду у громадському транспорті до 1 квітня 2020 року.

Цей час відтермінування потрібен на те, щоб зробити е-квиток максимально зручним для усіх пасажирів – незалежно від їхнього місця реєстрації чи пільг.

До 31 березня департамент освіти та “Головний інформаційно-обчислювальний центр” мають вирішити питання із видачею електронних студентських та учнівських квитків.

Обидві системи оплати проїзду у столичному громадському транспорті діятимуть паралельно. Пасажири можуть розраховуватися як електронною транспортною карткою чи QR-квитком, так і готівкою. При цьому у наземному транспорті і надалі діятимуть паперові квитки, а в метро – жетони.

“Каланчак”

10 листопада мають завершити ремонтні роботи на КПВВ “Каланчак” на адміністративному кордоні із Кримом. 15 листопада цей контрольно-пропускний пункт хоче відвідати президент Зеленський.

Перший етап реконструкції передбачає створення нових “режимних зон”, а другий – облаштування сервісних центрів та автовокзалу.

Така сама реконструкція триває і на КПВВ “Чонгар”.

У липні, під час представлення нового очільника Херсонської ОДА, президент Зеленський підкреслив, що завершити другий етап реконструкції – створити сервісні центри – на КПВВ “Каланчак” і “Чонгар” треба до 20 грудня.

Якщо цього не відбудеться, голову ОДА буде звільнено.

Домініка – без візи

З 13 листопада українці зможуть поїхати до Домініки (не плутати з Домініканською республікою) без віз.

Підписана угода передбачає, що українці зможуть перебувати на території Домініки до 90 днів без віз – незалежно від мети в’їзду.

Якщо термін перебування перевищує 90 днів, громадяни обох країн зможуть оформлювати безкоштовні візи.

Джерело: bbc.com

Фото: goloskarpat.info