ВРУ ввела штрафи для водіїв за перевезення дітей без дитячого крісла


За перевезення дітей в приватному авто без автомобільного крісла водіїв будуть штрафувати на 510 гривень (30 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян), за таке саме порушення, вчинене повторно протягом року — 850 гривень (50 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян).

За законопроєкт №1150 в першому читанні і в цілому проголосували 322 народних депутати. Проєкт закону розглядався за скороченою процедурою.

«За даними Всесвітньої організації охорони здоровʼя (ВООЗ), правильно встановлені дитячі автомобільні крісла зменшують імовірність смерті немовлят приблизно на 70%, і на 54-80% дітей. У той же час, в Україні власники автомобілів використовують дитячі крісла тільки для 12% дітей у віці до 6 років, і майже ніколи для старших дітей», — йдеться в пояснювальній записці до документа.

Коли закон вступить в силу, українці не зможуть перевозити дітей до 12 років або зростом до 145 см без дитячого крісла. Також заборонено буде перевозити підлітків до 16 років в кузові будь-якої вантажівки і проводити організовані перевезення дітей в темний час доби.

Автори наводять приклад Німеччини, де порушники сплачують штраф у розмірі 60 євро, в Чехії водії платять штраф 78 євро, в Естонії – до 400 євро, в той час як у Польщі порушники зобовʼязані відрахувати поліцейським 35 євро за порушення закону.

Джерело: thebabel.com.ua

Фото: avtokreslo.by