ВАКС: за неявку адвоката без поважних причин платять судді


За неявку захисника на судове засідання без поважних причин мають заплатити судді.

23 вересня 2019 року у Вищому антикорупційному суді відбулось перше судове засідання по обвинуваченню судді Голосіївського районного суду м. Києва у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 368, ч.1 ст. 263 КК України, та екссудді цього ж суду у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4, 5 ст. 27, ч. 3 ст. 368 КК України.

У визначений час до суду не з’явився захисник одного з обвинувачених. Однак він повідомив суд, що бере участь у засіданні вченої ради. У зв’язку з цим це суд відклав розгляд справи, визнавши наведені захисником причини неявки не поважними.

Одночасно, на виконання положень статті 324 Кримінального процесуального кодексу України та Закону України «Про адвокатуру», колегія суддів, що здійснює розгляд справи, звернулася до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Київської області з заявою, у якій наголосила на дисциплінарній відповідальності адвоката, який не прибув у судове засідання без поважних на те причин.

5 жовтня 2019 року до суду надійшов лист за підписом голови Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Київської області, яким заяву колегії суддів було повернуто без розгляду.

На переконання голови дисциплінарного органу, звертаючись із заявою до Комісії, судді Вищого антикорупційного суду діяли не у рамках наданих їм процесуальних повноважень. Через це їхня заява може бути розглянута лише за умови сплати суддями 2007 грн, які будуть спрямовані на організаційно-технічне забезпечення її розгляду.

Втім, судді Вищого антикорупційного суду і надалі будуть вживати всіх передбачених процесуальним законодавством заходів, аби забезпечити явку учасників кримінального провадження для виконання завдань кримінального провадження.

Джерело: Вищий антикорупційний суд

Фото: fakty.com.ua