Папа Франциск готовий обговорити скасування заборони шлюбу для священників


Ватикан готовий обговорювати ідею висвячення одружених католиків в священники, але тільки якщо мова йде про індіанців Південної Америки.

Майбутнє католицької церкви у віддалених регіонах Бразилії, де жителі джунглів бачать священника ледь не раз на рік, стало приводом скликати спеціальну асамблею синоду, присвячену Амазонії.

Амазонський синод триватиме три тижні: папа Франциск і 184 єпископи з Південної Америки будуть обговорювати проблеми Амазонії в цілому, в тому числі вирубку дощових лісів, що впливає на глобальне потепління.

Робочий документ синоду схожий на проєкт резолюції ООН: в порядку денному міграція, урбанізація, екологія, а в частині III – місіонерська роль католицької церкви серед тубільних народів регіону.

Пункт про скасування целібату в документах синоду привернув загальну увагу. Але пропозиція стосується виняткових випадків: в тубільних громадах пропонується призначати в служіння більш старших, авторитетних чоловіків, переважно з місцевих, навіть якщо вони одружені.

Єпископи з різних країн континенту підтримують такий вихід з кадрової кризи, з яким стикається католицька церква. Священників в Амазонії гостро не вистачає – але ж тільки священник має право здійснити таїнство причастя, яке є ключовою частиною кожної меси.

У 85% селищ в регіоні щонеділі причастя неможливе, а в деяких священника бачать лише раз на рік.

“Папа Франциск, який сам з Латинської Америки, інстинктивно відчуває проблеми регіону, – говорить професор Центру католицьких досліджень Грегорі Раян. – Стурбованість тим, як мало священників в Амазонії, – дійсно фундаментальна річ, що лежить в основі [цих проблем]. Католики переконані , що євхаристія – серце життя християнської громади “.

Джерело: bbc.com

Фото: afp