Митниця стане зрозумілим помічником для розвитку бізнесу, — М. Нефьодов


20 вересня відбувся податковий форум АПУ: TaxCruise.

Спікером на цьому форумі виступив Максим Нефьодовголова Державної митної служби. Зокрема він зазначив, що планує залучати до експертних дискусій правників що спеціалізуються на митному праві та перетворить митницю на зрозумілий помічник для розвитку бізнесу. 

Окрім цього, Гаяне Удовенко задала йому декілька питань:

– Максиме, з чого Ви почали формування нового ДМС? Яким чином визначаєте пріоритети та першочерговість завдань, адже їх чимало.

– Перш за все – аудит. Ми маємо зрозуміти який ресурс вже є, який його стан і що з ним робити далі. Ми бачимо нову митницю потужним інформатизованим та прозорим сервісом, відтак вже триває ІТ-аудит, який завершиться протягом трьох місяців.

– Чим буде відрізнятися митна служба за три роки від тої, що була минулого року? – Ваше бачення.

– Митниця стане зрозумілим помічником для розвитку бізнесу, а не бар’єром, як в більшості випадків це є зараз. Ми хочемо забезпечити сучасну європейську інфраструктуру та прості, адекватні правила для всіх.

– Розкажіть про шляхи боротьби з контрабандою та роль українського бізнесу у цьому процесі.

– Прозорість оформлення митних процесів та єдина інформаційна база з іншими країнами. Ось такий механізм взаємодії унеможливить перетворення айфонів в калькулятори при перетині українського кордону.

– Коли саме розпочнуться глобальні зміни на митниці? Чи є план дій?

– Цієї осені оновлюємо керівний склад та запускаємо нову митницю. Протягом 2020 працюємо над структурними змінами, інфраструктурою та запускаємо сучасний софт.

– Чи плануєте залучати до експертних дискусій правників що спеціалізуються на митному праві?

– Так!