Розкрили злочинну групу, яка роками тримала у рабстві близько сотні людей


Учасники злочинної групи, які декілька років тримали у рабстві близько сотні людей, нарешті постануть перед судом.

Під процесуальним керівництвом прокуратури міста Києва слідчими СУ ГУНП в місті Києві завершено досудове розслідування щодо 12 учасників злочинної групи, які кілька років утримували у неволі на Одещині близько сотні людей, примушуючи їх до тяжкої праці.

Як встановлено у ході досудового розслідування, замовниками «живого товару» виявилася сімейна пара – громадянин Грузії і громадянка України – власники сільськогосподарського підприємства, розташованого в Одеської області.

Протягом 2015-2018 років на центральних залізничних вокзалах Києва, Одеси, Миколаєва та інших міст найняті ними вербувальники підшуковували осіб, які перебували в уразливому стані та не мали постійного місця проживання.

Зловмисники пропонували їм роботу неподалік Києва із зарплатою від 200 до 500 гривень в день, безкоштовне житло та харчування. Однак, замість цього завербованих людей доставляли на Одещину, де по приїзду до місця призначення у них відбирали паспорти та мобільні телефони.

Потім їх вселяли у барак, де у кожній кімнаті в нелюдських умовах проживали до 15-20 людей, як чоловіки, так і жінки. При цьому потерпілі постійно піддавалися фізичному та психологічному насильству з боку охоронців вказаних бараків.

Робітників, які відмовлялися працювати або намагались втекти, жорстко били в присутності інших для запобіганню таких інцидентів в подальшому.

За результатами кількамісячної оперативної розробки, проведеної столичною прокуратурою спільно з Нацполіцією, членів злочинної групи вдалося встановити та затримати.

Під час досудового розслідування встановлено 82 потерпілі особи.

На даний час у кримінальному провадженні потерпілі заявили цивільні позови до суду на загальну суму понад 2 млн гривень.

На майно зловмисників накладено арешт, серед якого 12 автомобілів та 1 мільйон гривень, вилучених при проведенні обшуку задля застосування конфіскації, як міри покарання, та відшкодування завданої потерпілим шкоди у разі винесення обвинувального вироку.

Джерело: kyivoperative

Фото: tsargrad.tv