7 проблем ІТ компаній, які вирішить справжній ІТ-юрист


З розвитком ІТ-бізнесу в Україні все частіше помітна нестача юристів, які можуть комплексно супроводжувати активності інноваційних компаній.

А ми як ніхто знаємо, які 7 проблем вирішують ІТ-юристи, щоб допомогти своїм компаніям рухатися вперед.

Проблема 1. Структурування ІТ-бізнесу та оптимізація податкових витрат

Скорочення витрат часто є задачею №1 для бізнесу. І падає вона на плечі ІТ-юристів, адже бізнес повинен залишатися прозорим та законним.

Для економії ІТ-компанії в Україні часто працюють з розробниками програмного забезпечення через договір із фізичною особою-підприємцем. Таке оформлення відносин дозволяє платити 5% податку замість 41,5%. Але часто така модель розглядається як приховування трудових відносин.

Зважаючи на таку ситуацію, ІТ-юрист повинен ідеально знати всі тонкощі цивільно-правових договорів та налагодити процес роботи таким чином, щоб не порушувати законодавство. Такий професіонал знатиме, що контракти в першу чергу мають бути спрямовані на результат. ІТ-юрист також розумітиме, що назви посад, графік роботи, відпустки та лікарняні дні чи згадки про заробітну плату вказують на трудові відносини.

Звичайний юрист може не знати всіх цих деталей. А от ІТ-юрист переконається в коректності і точності формулювань, щоб уникнути небажаних спорів з контролюючими органами.

Проблема 2. Інтелектуальна власність

Результат роботи ІТ-компаній – продукт, а передумовою його безперешкодного використання є оформлення права інтелектуальної власності.

В цілому, питання інтелектуальної власності – один із найболючіших аспектів для ІТ. Не тільки в Україні, але і за кордоном, захист авторських прав на програмне забезпечення є досить суперечливою практикою. Розгляньмо кейс Telegram, де вчасне оформлення права інтелектуальної власності допомогло б уникнути судового процесу.

У Telegram працювали над криптовалютою. При підготовці документації нову валюту вирішили назвати «Gram» і використовували цю назву у всіх зовнішніх комунікаціях. Вже після оприлюднення документації інша компанія в США подала документи на реєстрацію знака для товарів і послуг під назвою «GRAM». Через це обидві компанії опинилися в суді.

Залучення ІТ-юристів до такої справи є необхідним з самого початку, адже оформлення прав на торговий знак ще до його розкрутки допомогло б уникнути такої ситуації.

Проблема 3. Супровід угод з клієнтами та постачальниками

В угодах з постачальниками та клієнтами навіть одна кома може мати велике значення. Тому супровід таких договорів спеціалістом є необхідністю.

Стандартним завданням для ІТ компаній є розробка документації “на кожен день”, у тому числі підготовка ліцензійних угод, контрактів, документів, необхідних для додатків під iOS та Android, EULA, NDA, NCA, Terms of Use (TOU), Privacy Policy. У досвідченого ІТ-юриста вже набита рука на такі речі, а тому створити важливий документ буде неважко.

Але ІТ-юрист також повинен захистити інтереси свого клієнта. Для прикладу, компанія з України розробила калькулятор зарплат для американської компанії. В коді допустили помилку, через що замовник, використовуючи калькулятор, виплатив своїм співробітникам на 2 млн доларів більше. Якщо в договорі є пункт, який обмежує відповідальність української сторони сумою в 50 000 доларів, необхідно буде відшкодувати лише зазначену суму. Без такого пункту українські розробники повинні були б відшкодувати всі збитки, тобто 2 млн доларів.

Якщо ви запитаєте, для чого замовнику погоджуватися на такі умови, ми згадаємо про суперсилу ІТ-юриста. Вона полягає у вмінні вести переговори та схилити іншу сторону до підписання. А отже без кваліфікованого ІТ-юриста договір може бути не таким вигідним.

Проблема 4. Обшук в офісі чи візит контролюючих органів

В українських реаліях в офіс ІТ-компанії несподівано можуть прийти люди в масках з обшуком або люди із портфелями з перевіркою від Держпраці. І навіть коли ІТ-бізнес знає, що до них можуть завітати небажані гості, компанії зазвичай є неготовими.

ІТ-бізнес неодноразово звертався до влади із проханнями про допомогу, в результаті чого з’явився закон, відомий як “Маски-шоу Стоп”. На нього покладене завдання уберегти ІТ-бізнес від несанкціонованих обшуків, але на ділі закон не працює. Тому ІТ-юристам доводиться розбиратися із представниками силових відомств самотужки, вивчати всі підводні камені таких ситуацій, щоб під час обшуку протистояти навченим співробітникам правоохоронних органів.

Серед основних завдань юриста в такій ситуації можна виділити:

  • перевірити підстави проведення обшуку;
  • фіксувати порушення зі сторони правоохоронних органів;
  • перевірити протокол;
  • переконатися, що співробітники поводяться належним чином.

Саме ІТ-юрист має необхідне розуміння специфіки бізнес сфери, щоб якнайкраще представити інтереси компанії. Ба більше, такі спеціалісти зазвичай мають досвід у схожих ситуаціях, що допомагає їм не розгубитися.

Проблема 5.  Легалізація іноземних спеціалістів в Україні

Приходячи в Україну, ІТ-компанії не завжди можуть знайти місцевих розробників програмного забезпечення. Часто вони прагнуть створити умови для роботи іноземних спеціалістів тут і звертаються до місцевих консультантів.

Для прикладу, в Україні все частіше їдуть розробники з Білорусі, Росії та інших сусідніх країн, які бачать в Україні значний потенціал у розвитку ІТ-кар’єри.

Варто зазначити, що отримання дозволу на проживання в Україні може бути досить заплутаним процесом. Потрібно обрати правильні обставини, довести їх державній службі, заповнити і зібрати гору необхідних документів, вести переговори з міграційними службами і т.д.

Щоб зробити всі ці процеси безболісними, юрист повинен дуже добре знати законодавство. Таке завдання під силу ІТ-юристам, адже потреба легалізації співробітників часто виникає саме у технологічних компаній.

Проблема 6.  Організація процесу збору та обробки персональних даних

Після вступу в дію принципів Загального регламенту про захист даних (GDPR) тільки далекі від бізнесу люди не чули про штрафи для компаній, які його порушать. Тому з’явилась необхідність в людях, які контролюватимуть законність та прозорість роботи з персональними даними.

Згадаємо про резонансну справу, що стосується захисту та використання персональних даних, коли на компанію Google наклали штраф у розмірі  50 000 000 євро. Як так сталося, що ІТ-гігант потрапив у таку халепу з використанням персональних даних?

Контролюючий орган у Франції встановив, що компанія порушує права споживачів, не даючи їм можливість зручної відписки від повідомлень. Ми не знаємо, чому юристи Google не подумали про це. Але ми точно знаємо, що з моменту введення в дію GDPR в Європі, компаніям необхідно обережно підходити до використання персональних даних.

Забезпечити законність під силу ІТ-юристам, які реагуватимуть на всі зміни в законодавстві, щоб питання відписки від розсилки не створювало проблем. Професійний ІТ-юрист зможе забезпечити законність збору, зберігання, обробки та передачі персональних даних і розробить документи, щоб компанія не “влетіла” на гроші. Особливо, це актуально для продуктових компаній, які просувають свій продукт на європейський ринок.

Проблема 7. M&A

За кордоном М&A угоди вже давно не проходять без юридичних консультантів. В Україні все ще зустрічаються випадки, коли ІТ-бізнес намагається зробити все сам (як правило, невеликі компанії). Все ж таки, на наше переконання, юрист потрібен ІТ-компаніям, щоб розібратися у всіх тонкощах бізнесу і допомогти укласти якомога вигіднішу угоду.

В чому саме допоможе ІТ-юрист?

Узгодження та закріплення домовленостей сторін, а також обговорення деталей. Досвідчений  ІТ-юрист із розумінням сфери значно полегшить подальший процес.

Юридичний аудит та оцінка ризиків. Після такої перевірки готується звіт з описом найбільших ризиків та рекомендацій, що допомагає визначити вартість угоди.

Перевірка структури бізнесу та прозорості бізнес-процесів (в т.ч. корупційна складова). Ця стадія також включає оцінку можливостей для перебудови та реструктуризації бізнесу.

Зважаючи на проблеми в українській судовій системі, часто одна з ролей ІТ-юриста при М&A – структурування угоди з підпорядкуванням англійському або американському праву.

Найбільшими M&A в Україні за останні декілька років були угоди про купівлю Luxoft, Ring Ukraine та Intellias. Всі вони відбувалися із залученням ІТ-юристів, щоб забезпечити прозорий перебіг передачі прав.

Замість висновків

Ми щойно розглянули 7 основних проблем, які вирішують ІТ-юристи. Варто визнати, що такі супергерої рятують ІТ-компанії від багатьох проблем. Тому ІТ-юристи на ринку – на вагу золота.

Хочете стати таким крутим профі? Приходьте на програму професійного розвитку “IT LAW”, що організована Києво-Могилянською Академією та Асоціацією “ІТ Україна”. Викладачі поділяться знаннями з усіх вищезгаданих сфер, а ви отримаєте комплексні знання для роботи в ІТ-компаніях. Крім цього, ви зможете завести корисні знайомства і навіть пройти стажування в одній з ІТ компаній.

Освоюйте затребувану на ринку професію та будуйте успішну кар’єру. Більше інформації про програму за посиланням, а всі новини на сторінці у Facebook.