В Україні розпочав роботу Вищий антикорупційний суд


Після дворічних коливань зі створенням Вищого антикорупційного суду 5 вересня він все ж почне роботу й розгляд перших справ.

Створення суду, який би розглядав справи топ-корупціонерів країни, було вимогою західних партнерів та МВФ. Українська влада уникала його створення, проте здалась під західним тиском.

Головні очікування від нового суду – це те, що він одразу почне швидко, якісно та ефективно працювати. Однак судді досі чекають на рішення парламенту. Президент Володимир Зеленський ще 8-го липня вніс законопроєкт, який повинен зосередити суд виключно на справах топ-корупції. Якщо все ж парламент схвалить цей законопроєкт, то до Вищого антикорупційного суду надійдуть справи топ-корупціонерів та НАБУ, яких є близько 200.

В інакшому разі, до суду надійде понад 2000 справ з різних судових установ та поліції. Така кількість справ автоматично заблокує роботу суду. Це пов’язано з тим, що кількість відібраних суддів ніяк не зможуть розібрати й половину з них до кінця року.

Вищий антикорупційний суд загалом налічує 38 суддів, а саме:

  • 27 суддів першої інстанції;
  • 11 суддів апеляційної палати.

Головою суду обрано 37-річну Ольга Танасевич. Вона обійматиме цю посаду 3 роки.

Щодо місцезнаходження, то Вищий антикорупційний суд працюватиме у Києві поруч з НАБУ та САП, за адресою проспект Перемоги, 41.

Джерело: bbc.com

Фото: 24tv.ua