ВП ВС підтримала звільнення прокурора за лайки в «Одноклассниках»


Велика Палата Верховного Суду у справі підтримала рішення Касаційного адміністративного суду про відмову у позові до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів.

У грудні 2018 року позивачка звернулася до суду з позовом, в якому просила визнати протиправним та скасувати рішення Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів від 14 листопада 2018 року № 504дп-18. За цим рішенням прокурора відділу забезпечення державного обвинувачення у регіоні управління підтримання державного обвинувачення в суді Прокуратури Донецької області притягнуто до дисциплінарної відповідальності та накладено на неї дисциплінарне стягнення у вигляді звільнення з посади в органах прокуратури.

За що саме прокурора притягнули до відповідальності

30 травня 2018 року до Комісії надійшла дисциплінарна скарга прокурора Донецької області про вчинення прокурором дисциплінарного проступку.

У дисциплінарній скарзі зазначається, що прокурор у соціальній мережі «Одноклассники»:

  • висловлювала повагу до комуністичної символіки;
  • підтримувала пропаганду комуністичного та націонал-соціалистичного (нацистського) тоталітарних режимів;
  • прихильно ставилась до закликів до агресивної війни, розв`язування воєнного конфлікту;
  • відкрито підтримувала учасників терористичної організації «ДНР» — шляхом проставлення відміток «считает классным».

За словами скаржника, прокурор своїми діями грубо порушила вимоги Присяги працівника прокуратури та вчинила дисциплінарний проступок, передбачений пунктом 5 частини першої статті 43 Закону № 1697-VII, що є несумісним з подальшим перебуванням в органах прокуратури.

14 листопада 2018 року позивача притягнуто до дисциплінарної відповідальності та накладено на неї дисциплінарне стягнення у вигляді звільнення з посади в органах прокуратури.

Суди підтримали правильність рішення КДКП

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду своїм рішенням від 19 лютого 2019 року відмовив у задоволенні позовних вимог, вказавши на дотримання КДКП процедури розгляду дисциплінарної справи, наявність підстав для притягнення позивачки до дисциплінарної відповідальності, а також обґрунтованість застосування до неї дисциплінарного стягнення саме у вигляді звільнення з органів прокуратури.

КАС погодився з висновком Комісії про наявність у діях прокурора складу передбаченого пунктами 5, 6 частини першої статті 43 Закону № 1697-VII дисциплінарного проступку у зв`язку із встановленими фактами.

Окрім цього, суд погодився з висновком КДКП, що ці дисциплінарні проступки є несумісними з подальшим перебуванням на будь-якій посаді в органах прокуратури і не можуть мати наслідком накладення більш м`якого стягнення, ніж звільнення з посади в органах прокуратури.

Велика Палата Верховного Суду дійшла до висновку щодо відсутності підстав для задоволення апеляційної скарги

На думку ВП ВС, Комісія обґрунтовано відхилила зазначені твердження позивача, оскільки єдина тематика публікацій і відміток виключає їх випадковість та свідчить про їхнє свідоме розміщення на сторінці, а також відхилила посилання позивачки на злам сторінки з огляду на те, що позивачка не змінювала логін та пароль та не видалила відповідні публікації і відмітки з веб-сторінки.

Велика Палата Верховного Суду вважає обґрунтованими висновки суду про те, що вчинені позивачкою дії порочать звання прокурора і можуть викликати сумніви у її об`єктивності та неупередженості, у чесності та непідкупності органів прокуратури, що є грубим порушенням правил прокурорської етики і свідчить про неможливість подальшого її перебування на посаді прокурора.

Джерело: sud.ua

Фото: glavny.tv